Zonnepanelen installeren is niet over één nacht ijs te realiseren. Daarom zijn er een paar zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Sungevity helpt je op weg met alle basics!
Kan je dak de zonnepanelen dragen?
Het is van belang dat je dak voldoende draagkracht heeft om de zonnepanelen te ondersteunen. Een klein aantal daken, zoals een rieten of houten dak, ontlenen zich niet goed voor zonnepanelen. Echter zijn bijvoorbeeld platte daken, inclusief bitumen, of schuine pannendaken heel geschikt.
Heeft je dak de juiste hellingshoek en ligging voor zonnepanelen?
Zonlicht is belangrijk! De zonnepanelen vangen dit graag zoveel mogelijk op. Hier wordt daarom ook rekening mee gehouden in het ontwerp. Dit kan door de ligging op de zon te meten en de juiste helling te bepalen. Hier hebben installateurs maar al te veel kennis van. Voor jezelf is het wel handig om er alvast over na te denken. Ligt mijn dak op het zuiden? Goed nieuws! Ligging op het westen of oosten is vaak ook geschikt. Maar met ligging op het noorden is er veelal een opbrengstverlies van 50% en daarom vaak niet perfect als stralend zonnedak.
Welk type zonnepaneel is het meest zinvol?
Er bestaan verschillende typen zonnepanelen. Het onderscheid zit voornamelijk in de kleur van de panelen, zwart of blauw. De beste optie? Dit is vooral een kwestie van smaak. Andere verschillen doen er wat meer toe om van te weten. Standaard zonnepanelen bestaan uit kristallen gevormd uit silicium. Deze kristallen staan als cellen naar buiten of ze staan allemaal dezelfde richting uit. De twee verschillen bepalen de twee typen zonnepanelen die er bestaan. Cellen die naar buiten gekeerd zijn kunnen gemakkelijk licht uit de omgeving opnemen terwijl cellen die dezelfde richting uit wijzen beter werken bij directe instraling. Handig om te weten!
Kopen of huren van zonnepanelen?
Kopen voordeliger? Ja, zeker weten voor wie een geschikt eigen dak heeft. De waarde van je huis stijgt wel met zo’n ongeveer €7000 vanwege zonnepanelen! Je hoeft als eigenaar dan je ook geen zorgen te maken over een maandelijkse afdracht. Daarnaast maak je zelfs winst als je de aankoop hebt terugverdient, wat gemiddeld 7 jaar duurt. Dat kan bij huren niet. Het blijft echter een grote investering en huren is zeker een goede optie als kopen niet lukt. Je betaalt dan een vast maandbedrag voor 10 jaar. Dit is overzichtelijk. En je dekt met je zonnepanelen – een deel van – je energiekosten. Maar hoe dan ook hebben kopers het hoogste rendement.
Heb je een verzekering voor zonnepanelen?
Zijn je zorgen nu uit de wereld? Dan is het belangrijk om na aanschaffing zorgeloos te kunnen blijven genieten van de zonnepanelen. Door de zonnepanelen te verzekeren kunnen onvoorziene risico’s voorkomen worden. In elk geval is het een goed idee om de zonnepanelen te melden bij de verzekeringsmaatschappij van jouw opstalverzekering. Soms verplichten verzekeraars klanten om dit soort wijzigingen en/of verbouwingen aan het huis te melden. Ontneem jezelf de zorgen, zorg dat je verzekert bent!