TipsWonenWooninspiratie

Zo verf je gemakkelijk en goed het plafond

Verbouwplannen: waar moet je beginnen?

Een plafond verven is bij veel mensen niet hun favoriete verfklus. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om gemakkelijk en goed het plafond te verven als je eerst de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Met deze tips hoef je er nooit meer tegenop te zien om deze verfklus te klaren.

De voorbereiding

Indien het plafond vuil is begin je met het reinigen van het plafond met een speciaal plafond was product. Als er in het plafond gaatjes te zien zijn vul je die eerst op met gladmakend plamuur. Als er hardnekkige nicotinevlekken of vochtplekken op het plafond te zien zijn is het goed om eerst een primerlaag aan te brengen. Als er geen opvallende vlekken te zien zijn is het niet nodig om een primer aan te brengen. Als het een nieuw plafond betreft moet je deze eerst goed stofvrij maken en vervolgens een laag primer aanbrengen.

Welke verf gebruiken?

Voor plafonds heb je de keuze uit zijdeglans of hoogglans. Veelal zal gekozen worden voor een matte afwerking. Plafonds worden nou eenmaal niet regelmatig schoongemaakt en dus heeft het geen nut om voor een glanzende verf te kiezen omdat die afwasbaar zou zijn. Bovendien is hoogglans verf duurder. Een matte verf zal ook beter eventuele oneffenheden in het plafond kunnen verbergen. Sigmatext Superlatex Mat is een prima verf voor zowel plafonds als muren.

Beginnen met verven

Om gemakkelijk te werken breng je een verlengstuk aan op de verfroller. Dit werkt vele malen sneller en gemakkelijker dan telkens de trap op en af gaan. Bovendien bekijk je het plafond zo vanuit een ander perspectief. Begin met verven in een hoek die dicht bij het raam zit en verf zo verder in de breedte op een ondergrond die twee keer de breedte van de verfrol is. Als deze klaar is herhaal je het proces vanuit dezelfde hoek. Rol de roller door de verf en gebruik hiervoor een speciale plafondroller. Professionele schilders gebruiken rollen met schapenvacht. Oefen geen druk uit tijdens het schilderen. Laat de rol gewoon zachtjes in één keer langs het plafond gaan. Voorkom strepen doordat de verflaag niet overal gelijk is. Als laatste kun je met een uitgewrongen rol nog eenmaal zacht langs het oppervlak gaan om alles mooi glad te krijgen. Laat de verf drogen. De droogtijd wordt aangegeven op het verfblik. Meestal duurt dit 4 tot 6 uur. Sigma verf kopen kan gemakkelijk online.

Geef een reactie