TipsVerbouwenWonen

Zo (ver)bouw je een huis ecologisch

Zo (ver)bouw je een huis ecologisch

Een ecologisch huis is gebouwd van gerecyclede materialen, slimme technologie en maakt gebruikt van hernieuwbare energiebronnen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ecologisch te (ver)bouwen. En dat is een mooie trend. Want het zal men niet alleen kosten van de energierekening besparen. Maar er zal ook minder CO2 worden uitgestoot. Ben je benieuwd hoe je op ecologische wijze een huis kunt bouwen? Lees dan vooral even verder.

De bouwmaterialen

Bij ecologisch bouwen, begint het allemaal met de keuze van de materialen. Je wilt het liefst natuurlijke materialen gebruiken. Bijvoorbeeld hout dat geproduceerd is door bedrijven die op ecologische wijze produceren. Zo zijn er een aantal certificaten beschikbaar die aangeven of hout ecologisch wordt geproduceerd. Let hier dus altijd op alvorens je begint. Een bouwbedrijf kan je hier ook bij helpen. Zo kun je een bouwbedrijf in Den Haag of andere regio inschakelen dat ecologisch kan verbouwen. Hierbij is het ook belangrijk om materiaal te kiezen waarmee je jouw huis goed kunt isoleren. Want is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je de warmte beter binnen houden. Waardoor de kachel minder aan hoeft. En kun je jouw woning ook beter koel houden.

De bouwmaterialen

Hernieuwbare energiebronnen

Wat is een ecologisch huis zonder hernieuwbare energiebronnen? Je wilt altijd minimaal een aantal zonnepanelen op je dak leggen. Om zo energie op te wekken uit de zonnestralen. Er zijn ook andere hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en waterkracht. Maar zonnepanelen komen in Nederland bij particulieren het meeste voor. Soms is het zelfs zo dat je aanspraak kunt maken op een subsidie. Of dat je belastingvoordeel kunt krijgen. Doe dus vooral onderzoek naar de mogelijkheden hiervan. Je kunt vooraf berekenen wat de terugverdientijd is van de aanschaf van zonnepanelen. Zo kun je berekenen wanneer het winstgevend voor je wordt.

Isolatie

Isolatie is een van de belangrijke zaken van een ecologisch huis. De verwarming en eventuele verkoeling zijn namelijk goed voor zo’n 50% van het totale energieverbruik. Het is dan ook logisch dat op dit gebied veel winst te behalen valt. Denk er dus aan dat de ramen en deuren goed zijn beschermd tegen eventuele tocht. En isoleer de rest van het huis zo uitgebreid mogelijk. De meeste warmte gaat via het dak verloren, neem dit dus ook in overweging. Je kunt bijvoorbeeld de zolder isoleren. Of de zoldervloer, wanneer je weinig gebruik maakt van de zolder.

Isolatie ecologisch

Domotica

Met slimme meters, energiebeheer en andere technologie, kun je jouw energieverbruik nog verder verlagen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme meter waarmee je op afstand de verwarming kunt regelen. Of de elektriciteit die je door middel van een app op afstand uit kunt zetten. Door dit soort technologieën is het mogelijk om net een stapje verder te gaan met je duurzame leven.

 

Kleiner is vaak beter

Wil je écht ecologisch verantwoord bouwen? Dan kies je het liefst voor een kleiner huis. Het bouwen van een klein huis zal namelijk ook een kleinere impact hebben op het milieu. Daarnaast zal een te groot huis moeilijk zijn om te verwarmen.

 

Zoals je ziet zijn er veel zaken om rekening mee te houden wanneer je ecologisch wilt bouwen. Echter is het met de juiste hulp heel goed te doen. Deze hulp kun je bijvoorbeeld van een bouwbedrijf krijgen. Let erop dat je een bouwbedrijf inschakelt waar men kennis heeft van ecologisch bouwen. Zo weet je zeker dat ze je goed kunnen helpen met jouw ecologische droomhuis.

Geef een reactie