TipsWonen

Zo koop je het juiste bed

Bed-kiezen

Het kopen van een nieuw bed kan een lastige opgave zijn. Een bed gaat immers jarenlang mee, waardoor je vaak niet goed op de hoogte bent van alle ontwikkelingen op het gebied van bedden. In dit artikel nemen we je daarom bij de hand en bespreken we de diverse onderdelen waaruit een bed bestaat, met daarbij per onderdeel de mogelijkheden en aandachtspunten.

Het juiste bedstel

Het bedstel vormt de basis van je bed. In principe heeft het als enige functie om de bedbodem en het matras te dragen. Maar het is natuurlijk wel van belang dat de uitstraling van het bedstel bij de rest van het interieur van de slaapkamer past. Met name als je voor een boxspring kiest, heb je vele mogelijkheden om de stoffen, kleuren en zelfs de bed pootjes zelf uit te kiezen.

De bedbodem

Zoals gezegd draagt het bedstel de bedbodem. Op het gebied van bedbodems is tegenwoordig veel meer mogelijk dan alleen de klassieke lattenbodem. Zo zijn er bijvoorbeeld ook schotelbodems ontwikkeld. Dit type bodem bestaat uit losstaande schotels die vrij van elkaar kunnen bewegen. Daardoor krijg je veel meer ligcomfort dan dat een traditionele lattenbodem kan bieden. Je zou het overigens misschien niet zeggen, maar ook een boxspring heeft een bedbodem, namelijk het onderste matras.

Het matras

Voor wat betreft het matras heb je onder andere keuze uit een pocketvering matras. In dit soort matrassen zijn pocketveringen verwerkt die los van elkaar kunnen bewegen. Op die manier wordt je lichaam tijdens het slapen goed ondersteund. Een ander matras dat door veel mensen als prettig wordt ervaren, is een latex matras. Dit type matras is in de kern van rubber (latex) gemaakt, het materiaal heeft een goed verend vermogen, maar wordt snel warm. Tijdens warme zomerdagen is dat niet comfortabel.

Naast pocketveringen en latex, is traagschuim een populair materiaal om matrassen van te maken. Het grote voordeel van dit materiaal, is dat traagschuim zich naar het lichaam vormt. Je lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat het schuim flexibel wordt en de drukpunten van je lichaam verlicht. Hierdoor krijg je een betere doorbloeding. Tegenover de voordelen van traagschuim staat dat het materiaal niet optimaal ventileert. Daardoor kun je sneller een warm bed krijgen en wordt vocht langer vastgehouden in het matras.Matrassen

Het gaat voor dit artikel te ver om alle soorten matrassen te bespreken. Wil je meer informatie over matrassen? Bekijk dan hier een de website van een specialist in matrassen.

Het kussen

Hoofdkussens hebben een grote invloed op het slaapcomfort dat je ervaart. Zeker goedkopere kussens hebben vaak de neiging om binnen enkele maanden hun veerkracht voor een deel te verliezen, waardoor je hoofd steeds in het kussen wegzakt. Ons advies is daarom om voor een kussen van hoge kwaliteit te kiezen. Dergelijke kussens zijn bij beddenspeciaalzaken in allerlei varianten verkrijgbaar. Vaak kun je in de winkel de kussens testen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het hoofdkussen meeneemt dat bij jouw slaaphouding past.

Kussen

De grootte van de slaapkamer

Het laatste punt dat we met je willen bespreken is de grootte van de slaapkamer. Misschien een beetje vreemd, want in principe heeft dit natuurlijk niks met het bed zelf te maken. Toch kan de grootte van je slaapkamer van invloed zijn op het bed dat je uiteindelijk kiest. Met name voor kleinere slaapkamers geldt namelijk dat een boxspring in de meeste gevallen niet geschikt is. Dat komt simpelweg omdat dit type bed vaak erg groot is en daardoor teveel ruimte inneemt en overheerst in kleinere slaapkamers.

Oriënteer je goed

De aanschaf van een bed is voor veel mensen een flinke investering. Het is daarom belangrijk dat je je goed oriënteert op de verschillende mogelijkheden en dat je een aantal winkels bezoekt om de verschillende bedbodems, matrassen en hoofdkussens uit te proberen. Op die manier kun je tot een weloverwogen aankoopbeslissing komen en is de kans op een miskoop minimaal. Een voorbeeld van een winkel waar je goed slaapadvies krijgt en diverse bedden kunt uitproberen vind je hier: https://www.engering.nl/.

Geef een reactie