Woon

Zo creëer je een onderhoudsarme tuin!

Zo creëer je een onderhoudsarme tuin!

Van een mooie tuin kunnen we allemaal genieten, alleen het onderhoud willen we meestal zoveel mogelijk beperken. Door het gebrek aan kennis op het gebied van tuinieren maken we soms onbewust de verkeerde keuzes. Mensen die een onderhoudsarme tuin willen kiezen vaak voor minder groen en meer tegels in de tuin terwijl en genoeg alternatieve zijn zonder ook meer één tegel in de tuin te leggen. Benieuwd hoe? Lees hieronder dan snel verder!

onderhoudsvrije tuin

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, een onderhoudsarme tuin absoluut wel! Bij het aanleggen van een tuin is het belangrijk te weten hoeveel tijd je na aanplanten bereid bent om aan onderhoud te doen. Kies je voor een gazon? Dan zul je in de zomermaanden minimaal één keer per week moeten maaien? Kies je voor een haag? Dan dien je deze minimaal twee keer per jaar te snoeien. De keuze in beplanting is dus mede bepalend voor het aantal onderhoud en verzorging dat de tuin nodig heeft.

Een van de grootst gemaakte fouten om onderhoud in de tuin te beperken is om de gehele tuin te betegelen met de gedachte onkruid te voorkomen. Ja, het klopt zeker dat deze methode werkt maar een betegelde tuin kun je geen tuin noemen. Daarnaast kan overtollig regenwater lastig wegstromen waarbij de kans op overstroming bij een flinke plensbui vele malen groter is.

Bodembedekker

Een goed alternatief wat tevens goedkoop en onderhoudsarm is, is het gebruik van de bodembedekker. Dit is een kruipende tuinplant die binnen no time de volledige bodem heeft bedekt. Eenmaal dichtgegroeid kan onkruid niet meer ontkiemen en heb je dus een volledig onkruidvrije tuin. Het grote voordeel van de bodembedekker is dat de meeste soorten vrijwel allemaal wintergroen zijn. Ze zorgen dus jaarrond voor kleur in de tuin en voorkomen het hele jaar onkruidgroei.

Voor de verdere beplanting (die onderhoudsarm moet zijn) is het belangrijk om planten te kiezen die ziekte resistent zijn verder geen speciale verzorging of onderhoud nodig hebben. Het moeten planten zijn die op vrijwel iedere bodem kunnen groeien. Wil je nog een stapje verder, dan kun je ook nog kijken naar planten die op vrijwel iedere standplaats (aantal zonuren) groeien of planten die goed tegen droogte kunnen. Het beste kun je per standplaats kijken en aan de hand van het aantal zonuren de beplanting daar op aanpassen. Hierbij maken wij onderscheid tussen planten voor in de zon (hele dag zon), half schaduw (halve dag zon, halve dag schaduw) en schaduw (minder dan 2 uur zon per dag).

Veelgebruikte en makkelijke, onderhoudsarme tuinplanten zijn bijvoorbeeld de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Maagdenpalm (Vinca minor) en Meisjesogen (Coreopsis grandiflora ‘Sunray’). Voor meer onderhoudsarme beplanting, check de tuinplanten van Plantengrow.nl.

Geef een reactie