Tuin tipsWooninspiratie

Zelf een overkapping maken van dakplaten

Zelf een overkapping maken van dakplaten

Het hele jaar kunnen genieten van je tuin, wie wil dat nou niet? Het is natuurlijk een heerlijk idee dat je het hele jaar in de tuin kunt zitten ongeacht de weersomstandigheden. Met een overkapping kan dit realiteit worden en kun je hier het hele jaar van genieten. Het plaatsen van een overkapping kost natuurlijk geld en vooral als je deze laat plaatsen. Het laten plaatsen van een overkapping kost veel uren en natuurlijk geld. Een aannemer rekent hier veel geld voor en als je een klein budget hebt, is dat helemaal niet handig. Je kunt daarom ook zelf een overkapping opzetten, echter moet je wel weten hoe je dit moet aanpakken. Waar moet je op letten bij het zelf maken van een overkapping? En welke platen heb je hiervoor nodig? In dit artikel gaan we dat uitgebreid behandelen en kun je op deze manier een overkapping maken.

Maak een plan

Voordat je begint met het kopen van de nodige materialen is het van belang dat je een plan maakt. Je kunt een overkapping bevestigen aan je woning, maar ook een vrijstaande overkapping maken. Kijk naar een plek in de achtertuin waar je de overkapping kunt plaatsen voor optimaal gebruik. Een ander belangrijk aspect is het materiaal dat je gaat gebruiken voor de overkapping. Je wilt hiervoor een budget bepalen, zodat je weet wat je kunt missen aan het materiaal. Hout is een van de voordeligste materialen en brengt verschillende voordelen met zich mee. Het heeft een natuurlijke uitstraling en dit sluit vaak goed aan met het ontwerp van de tuin. Hout is relatief zwaar in gewicht en is goed te bewerken met verschillende gereedschappen. Het gaat tientallen jaren mee, tevens moet het goed onderhouden worden.

Veel mensen met een modern tuinontwerp kiezen voor een aluminium overkapping. Het geeft namelijk een moderne en luxe uitstraling. Daarnaast is het licht en vraagt het weinig onderhoud vergeleken met hout. Het is milieuvriendelijk en gaat een stuk langer mee dan de houten variant. Het enige nadeel is dat het een stuk duurder in aanschaf is en het moet altijd op maat gemaakt worden.

 

Platen voor de overkapping

Heb je de keuze gemaakt tussen de materialen en de afmetingen? Dan heb je natuurlijk nog platen van polycarbonaat nodig. De platen leg je op het frame van de overkapping en moeten sterk zijn. Deze moeten veel gewicht kunnen houden en platen van polycarbonaat zijn daar geschikt voor. Je kunt polycarbonaat in verschillende kleuren bestellen, maar ook in verschillende diktes. Platen van polycarbonaat brengen verschillende voordelen met zich mee die van pas kunnen komen met een overkapping. Wanneer het zomer is warmen de platen van een overkapping snel op en kan het onaangenaam worden onder de overkapping. Je hebt met de platen van polycarbonaat er helemaal geen last van en dat komt doordat ze Uv-werend zijn. Het is ook nog eens uitzonderlijk sterk en je kunt het bijna niet breken. Een ander voordeel van polycarbonaat is dat het makkelijk licht door laat zonder dat het veel warmer wordt.

Geef een reactie