InterieurTipsWonen

Maak je woning persoonlijker met handgemaakte meubels

eigengemaakte meubels

Het is tegenwoordig helemaal in om handgemaakte meubels te maken. Natuurlijk is dit iedereen even handig, maar als je dit wel bent, is dit een trend om van te smullen. Zelf een bedframe van betonplex zwart maken? Daar draai jij je hand niet voor om! En met wat handwerk een eigen tv-meubel creëren? Geen enkel probleem voor de handige doe-het-zelver! Het grote voordeel van eigen meubels maken, is niet alleen dat je zo je woning in één klap een stuk persoonlijker maakt, maar ook dat je je woning goedkoper kan inrichten. Maar hoe begin je het proces van het maken van eigen meubels? Wij zetten een aantal handige stappen voor jou op een rijtje in deze blog!

Zet eerst een duidelijk plan op papier

Allereerst is het belangrijk dat je gaat brainstormen over hoe je het precies wilt aanpakken. Bedenk welk meubelstuk je wilt maken, welke afmetingen deze moet hebben en in welke kleurencombinatie deze geschikt is voor jouw interieur. Wil je een kast maken? Besteed dan ook aandacht aan de hoeveelheid kastruimte die beschikbaar gesteld moet worden. Laat ook op een tekening zien waar de deurknoppen moeten komen, de planken gezet moeten worden en ga zo maar door. Maak een tekening die elk aspect van het meubelstuk behandeld. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je gericht inkopen gaan doen.

Haal de juiste materialen en gereedschappen in huis

Nu je weet wat je precies wilt maken, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis haalt. De meeste zelfgemaakte meubels worden gemaakt van hout. Hout kopen is niet zo lastig, maar het is wel belangrijk dat je let op de kwaliteit van het hout. Zo zal je bij elke winkel wel een vorm van hout tegenkomen, maar is deze ook wel van de juiste kwaliteit? Bovendien is het ontzettend belangrijk dat je de juiste houtsoorten kiest voor jouw klus. Wij raden dan ook aan om gebruik te maken van een professionele webshop of speciaalzaak voor de verkoop van hout. Hier kan je gemakkelijk contact opnemen met vakmensen als je hulp nodig hebt bij je houtkeuze.

Ook bij gereedschappen geldt dat je hierbij goed advies moet winnen. Natuurlijk is het heel gemakkelijk om je het duurste gereedschap aan te smeren, maar je moet er wel echt wat aan hebben. Een tripje naar een speciaalzaak is de perfecte oplossing als je zeker wilt zijn van een duidelijk en objectief advies. Ga je dit gereedschap slechts voor één keer gebruiken? Dan is het uiteraard hartstikke zonde om enkel voor deze klus iets nieuws aan te schaffen. Ga liever over tot het huren of lenen van dit specifieke gereedschap. Zo ben je een stuk minder geld kwijt!

Zijn er mensen die je kunnen helpen?

Het is tevens enorm belangrijk om af en toe zogenaamde ‘hulplijnen’ in je omgeving te hebben. Denk bijvoorbeeld aan handige vrienden, familieleden of kennissen. Zij kunnen bijspringen als je er zelf echt niet meer uitkomt. Beschik jij niet over handige mensen in je omgeving? Raadpleeg dan eens een forum voor doe-het-zelvers. Zij delen regelmatig tips of vragen om advies bij bepaalde klussen. Zo heb je toch het gevoel dat je om hulp kan vragen als dat nodig is.

Geef een reactie