AlgemeenWonen

Wonen in de toekomst – Milieubewust en duurzaam wonen

Wonen in de toekomst - Milieubewust en duurzaam wonen

Hoe jouw woning er in de toekomst uit gaat zien is natuurlijk nog niet helemaal zeker. Wat wel zekerheid is, is dat deze er anders uit gaan zien dan hedendaags. Lees gerust eens verder en kom erachter wat er voor jouw op de loer licht. 

Milieubewust en duurzaam wonen

De wereld een handje helpen en teruggeven wat we ervan nemen is het motto in de toekomst. Door middel van duurzame bouwmethoden zullen woningen tot stand gaan komen. Duurzame milieuvriendelijke materialen en productiemethoden. Een woning zal dynamisch worden. De ruimtes worden multidisciplinair ingericht zodat er met minder vierkante meters meer bereikt kan worden. De wereld is almaar groeiende waardoor de ruimte voor de mensheid beperkter wordt, willen we de natuur nog behouden. Om deze reden zullen woningen kleiner worden zonder dat je er echt wat van merkt. Dit door modulair te bouwen en ruimtes voor meerdere doeleinden te gaan gebruiken. Het is momenteel al merkbaar dat de duurzaamheid eraan zit te komen dankzij biologische producten en materialen te produceren en meer gebruik te maken van hout of andere CO2 vriendelijker materiaal. De woningen zoals de nu al bekende tiny houses zullen steeds meer in het landschap naar voren komen. Kleinere woningen vragen niet alleen minder materiaal maar ook minder energie. De customer journey zal anders beleefd worden. Wat is een customer journey? De manier waarop je wonen beleefd en ervaart.

Slimmer wonen

Waar het hedendaags heel hip is om de boodschappen online te bestellen en te laten bezorgen zal het in de toekomst nog eenvoudiger en duurzamer worden. Woningen voorzien van slimme internettechnologie zoals de hedendaagse domotica die gebruikt kan worden voor de verlichting zal nog verder uitgebreid worden. De koelkast zal niet alleen een vershoud functie hebben maar ook een apparaat die de boodschappen voor jou gaat doen. De digitale deurbel zal uitgebreid worden met een elektronisch op afstand bestuurbaar slot zodat een sleutel niet meer van toepassing is. Door middel van gezichtsherkenning zal de deur van het slot gaan. Dankzij gps die de locatie van jezelf berekend kan de deur precies bepalen wanneer deze op slot of van het slot gaat. Slimme koffiezetapparaten, waterkokers of de verwarming die op het moment dat je wakker wordt, thuis komt of weggaat weet dat ie voor jouw aan de slag moet gaan. Een cv ketel zal verdwijnen en een elektrisch aangedreven warmtebron zoals hedendaags de warmtepomp of mobiele airco kopen een populaire actie is, gaat het van de op gas aangedreven cv ketel of kachel overnemen. Ramen uitgevoerd met mobiele airco raamafdichting en tevens zonnecellen zodat de airco die op dat moment gebruikt wordt gevoed wordt door de zon of opgeslagen energie vanuit de accu. De toilet zal een functie bieden die meet hoe gezond je bent en deze informatie doorgeven aan jezelf de dokter of apotheek zodat je maaltijd, medicatie of behandeling hier precies op aangepast kan worden.

Interieur van de toekomst

Hedendaags bestaat het interieur van de woning voornamelijk uit tastbare objecten. Een schilderij, planten of andere decoratie die sfeer geven aan de woning. Met de komst van VR is er al een stap in de juiste richting gezet. Jezelf wanen in een wereld die je op dat moment voor ogen hebt. Dat lukt hedendaags niet tenzij je iedere dag een nieuw interieur ontwerp bedenkt en uit in huis tot uitvoering brengt. Door middel van projectie, VR, het tijdstip van het moment en je eigen gemoedstoestand welke door je smartwatch gelezen wordt, weet de woning precies wat voor sfeer er in huis gecreëerd dient te worden.  

Waar momenteel al veel aandacht besteed wordt aan het milieu en duurzaamheid, zal dit in de toekomst alleen maar meer toenemen. Slimme woningen die door internet en domotica bestuurd worden en je in het dagelijks levens zowel binnenshuis als buitenshuis ondersteunen. De manier waarop we leven zal veranderen.

Geef een reactie