AlgemeenBadkamerInterieurTipsWonenWoon

Welke besparingen kun je doen in de woning?

energie besparen

Er zijn vele manieren om in je woning te besparen op je energieverbruik. Waar de mogelijkheden liggen om te besparen op je verbruik en hoe je dat kunt doen lees je hieronder. Naast het besparen op je verbruik kun je ook energie vergelijken bij Independer en overstappen. Door over te stappen kun je soms wel honderden euro’s per jaar besparen.

woning isoleren.v2Verminder je verbruik in de woonkamer

Met het isoleren van de woning kun je verreweg het meeste besparen op je verbruik. Je kunt denken aan vloerisolatie, plafondisolatie maar ook bijvoorbeeld het isoleren van de muren in de woning. Als je de vloer wil gaan isoleren en je hebt ook een kruipruimte, dan is het verstandig om ook deze kruipruimte te isoleren.

Het is belangrijk dat je voordat je gaat beginnen met isoleren je goed laat informeren over wat de mogelijkheden zijn en welk isolatiemateriaal er het beste gebruikt kan gaan worden.

Wanneer de woning goed is geïsoleerd zullen de stookkosten enorm dalen. Wil je deze stookkosten verder laten zakken dan kun je de verwarming uiteraard een graadje lager zetten. Zeker ’s nachts of wanneer je naar je werk gaat kun je de verwarming gerust lager zetten waardoor je minder gaat verbruiken. Dit is goed voor het milieu en de portemonnee.

Besparen in de badkamer

Bij besparen in de badkamer denkt iedereen natuurlijk als eerste aan korter douchen. Dit is ook de beste manier om zowel het waterverbruik als gasverbruik te verminderen. Verder verbruik je uiteraard ook stroom met verschillende apparaten zoals een scheerapparaat, föhn en een stijl-krultang. Deze apparaten verbruiken niet erg veel en je zal ze ook niet vaker dan nodig gebruiken. Ook gebruik je natuurlijk nog wel een lampje in de badkamer, zorg ervoor dat je deze niet onnodig aan laat staan. Als je de badkamer verlaat is het verstandig om de lampen uit te schakelen, dit geldt overigens ook bij alle andere kamers.

De slaapkamer energiezuiniger maken

In de slaapkamer kun je met wat kleine aanpassingen ook zuiniger omgaan met je verbruik. Vervang bijvoorbeeld de airconditioner die veel verbruikt voor een veel zuinigere ventilator. Laat ook stekkers van bijvoorbeeld mobiele telefoons niet in het stopcontact zitten, dit zorgt voor onnodig sluipverbruik. Ook kun je in de zomer ’s avonds de gordijnen en ramen openen (tot je naar bed gaat) zo kan de kamer afkoelen.

Andere bespaarmogelijkheden om je energierekening te verlagen

Enkele andere handige tips om nog meer te besparen op je energieverbruik zijn:

  • Vervang oude apparaten zoals de wasmachine, droger en koelkast. Als apparaten ouder worden gaan ze meer verbruiken.
  • Let bij het aanschaffen van apparaten op het energielabel. De tijd dat energielabel A het zuinigst was is voorbij. Tegenwoordig is het energielabel A(+++) het zuinigst.
  • Laat apparaten niet onnodig op stand-by staan, door middel van een stekkerdoos kun je eenvoudig de stroom helemaal uitschakelen van meerdere apparaten.
  • Koop apparaten die bij de grootte van je gezinssamenstelling passen. Het is zonde om bijvoorbeeld een te grote koelkast in huis te hebben, deze verbruikt meer dan nodig is.

Heb je na deze tips de smaak te pakken en wil je nog meer energie besparen? Kijk dan op de website van Independer voor meer bespaartips.

Geef een reactie