TipsWooninspiratie

Welk matras past bij mij?

Welk matras past bij mij

Een goed matras is van essentieel belang voor een fijne nachtrust. Maar wat bedoelen we precies met een goed matras? Wat voor jou immers een goed matras is, kan een ander weer helemaal niks vinden. Er is niets persoonlijker dan de keuze voor een matras. Voordat je aan jouw zoektocht begint is het dan ook belangrijk om jezelf enkele zaken af te vragen. Het is uiteraard fijn als je weet waar je op moet letten als je een matras koopt.

De aanschaf van een matras zal altijd een goede investering zijn. Soms laten mensen zich leiden door hun budget. Als je weinig te besteden hebt, vallen de matrassen uit de duurdere prijssegmenten snel af. Toch raden wij wel aan om de aanschaf van een duurzaam matras te overwegen. Hierdoor moet je misschien extra geld uitgeven, maar geniet je wel jarenlang van een hoog comfort, goede nachtrust en een kleinere kans op rug- en nekklachten. Kortom: een goed matras is het geld altijd waard. Maar welk matras past bij jou?

Verschillende soorten matrassen

Matrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Hierbij is vooral de afwerklaag van essentieel belang voor het comfort. Maar welk soort matras past bij jou? Wij hebben de verschillende soorten en de daarbij horende voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Latex matrassen zijn van oorsprong een natuurproduct. Latex is daardoor een zeer milieuvriendelijk en duurzaam product. Hierdoor geniet je van een lange levensduur en een optimaal ligcomfort. Bovendien zijn latex matrassen uitstekend geschikt voor mensen die snel transpireren, omdat de geperforeerde laag goed ventileert en blijft ademen. Het nadeel van een latex matras is dat deze relatief duur in aanschaf is.

latex matras

  • Polyetherschuim zijn veel goedkoper in aanschaf dan de meeste soorten matrassen. Matrassen met deze afwerklaag kunnen dan ook een bredere doelgroep bereiken. Helaas beschikken deze matrassen ook over een kortere levensduur en ventileert het matras minder goed.
  • Koudschuim heeft een bijzondere celstructuur, waardoor deze ontzettend goed is in ventileren en het afvoeren van vocht. Koudschuim matrassen beschikken over een zeer lange levensduur en een hoog comfort.
  • Traagschuim matrassen worden vooral gebruikt voor mensen die moeite hebben met bewegen en draaien. Helaas zijn ze wel minder geschikt voor mensen die met overgewicht te kampen hebben, omdat het materiaal relatief weinig gewicht kan dragen. Het matras vormt zich naar jouw lichaamshouding door zich op de lichaamstemperatuur aan te passen. Hierdoor geniet je altijd van een optimaal comfort. Traagschuim is minder gemakkelijk in te drukken en zal langzaam weer naar de oorspronkelijke vorm terugkeren.

Waar moet ik nog meer op letten?

Met welke persoonlijke wensen moet je nog meer rekening houden?

Allereerst zijn je lengte en gewicht van essentieel belang. Om de ideale lengte van jouw matras te berekenen, moet je ongeveer 20 a 25 bij je oorspronkelijke lengte rekenen. Ook je gewicht is van belang. Als je onder de 80 kilo weegt is een zachter matras bijvoorbeeld meer geschikt. Iedereen met een gewicht boven de 80 kilo heeft baat bij een harder matras. Ook andere persoonlijke wensen komen aan bod. Ben je bijvoorbeeld heel gevoelig voor warmte en transpireer je snel? Of ben je juist een ware koukleum? Dit kan allesbepalend zijn voor jouw definitieve keuze. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven of je last hebt van allergieën. Als dit het geval is, moet je immers rekening houden met het type matras dat je aanschaft.

Bij de aanschaf van een nieuw matras is het verstandig om een afspraak te maken bij een beddenspecialist. Deze kan op basis van jouw wensen het perfecte matras aanwijzen. Zo geniet jij voortaan van een goede nachtrust!

 

Geef een reactie