TipsTuin tipsWonenWooninspiratie

We kunnen weer de tuin in! Zo maak je jouw tuin lenteklaar!

We kunnen weer de tuin in! Zo maak je jouw tuin lenteklaar!.v1

Het onderhouden van je tuin gaat natuurlijk het hele jaar door. Toch investeren we in de winter natuurlijk wat minder tijd in de tuin dan we misschien zouden willen. Hierdoor moet er in het voorjaar hard geklust worden om deze weer lenteklaar te maken. Bovendien kunnen bepaalde onderhoudswerkzaamheden enkel in de lente uitgevoerd worden. De tuin heeft wel wat ondersteuning nodig om te herstellen na de wintermaanden. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin weer helemaal klaar is om van te genieten de komende maanden? In dit artikel geven we enkele tips!

Schaf tuingereedschap aan

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je over het juiste tuingereedschap beschikt. Bekijk daarom goed welk gereedschap je momenteel in de schuur hebt liggen en welk gereedschap nog van pas zal komen. Zeker bij snoei- of schoonmaakwerkzaamheden is het belangrijk dat je van het juiste gereedschap gebruik maakt. Zo zal de klus immers veel sneller verlopen en behaal je ook nog eens het beste resultaat.tuingereedschap

Zorg ervoor dat je al het tuingereedschap ruim van tevoren aanschaft, zodat je tijdens het klaarmaken van jouw tuin niet steeds naar een bouwmarkt moet. Er is immers niets vervelender dan een klus stoppen, omdat je simpelweg niet over het juiste gereedschap beschikt. Wil je een specifiek gereedschap slechts éénmalig gebruiken? Vraag dan in je omgeving of je deze eventueel bij iemand zou kunnen lenen. Zo bespaar je onnodige kosten. Schaf enkel de spullen aan die je met enige regelmaat gebruikt.

Leer van je fouten

Niet iedereen wordt geboren met groene vingers. Hierbij geldt dan ook: oefening baart kunst. Door het gewoon te doen, kun je het tuinieren vanzelf onder de knie krijgen. Hierbij geldt ook dat je moet leren van je eigen fouten. Niemand doet alles direct perfect. Dat is ook niet erg, daar leer je van.

Bedenk dus goed welke dingen de voorgaande jaren minder goed uitpakten en wat je nu anders zou kunnen doen. Waren er bijvoorbeeld planten die het vorig jaar helemaal niet goed deden? Kijk dan of je een verkeerde beslissing hebt gemaakt bij het planten of het kiezen van de ligging.

Reinigen van de tuin

Naast het plaatsen van nieuwe planten is het natuurlijk ook belangrijk dat de rest van de tuin wordt aangepakt. Om hier de gehele zomer volop te genieten is het bijvoorbeeld verstandig om de tuintegels eens goed te reinigen. Dit kun je met huis- tuin- en – keuken middeltjes doen, maar je kunt ook met grof geschut komen en een hogedrukreiniger aanschaffen. Zo geniet je direct van een prachtige en frisse uitstraling in de tuin.Reinigen van de tuin

Verwijder tevens onkruid en snoei planten en bomen waar nodig bij. Let op: niet alle bomen en planten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden. Houd daarom wel rekening met hun eigen groeitempo en lees de instructies voor deze planten nog eens goed door. Zo voorkom je dat je de plant ongewild beschadigd.

Schakel een hovenier in

Kom je er echt niet uit of is tuinieren helemaal niet aan jou besteedt? Maar wil je toch van een frisse tuin genieten? Schakel dan een hovenier in. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze echt niet alleen beschikbaar voor het ontwerpen en aanleggen van een nieuwe tuin. Een hovenier kan ook het periodieke onderhoud van de tuin voor jou verzorgen. Ideaal als je zelf over weinig tijd, kennis of misschien zelfs wel interesse beschikt om het onderhoud zelf uit te voeren.

Geef een reactie