Wonen

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een brievenbus?

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een brievenbus?

Zijn er regels voor het plaatsen van een brievenbus? Ja, die zijn er! Veel mensen vragen zich af wie die regels dan bedacht heeft en wat die regels dan zijn. In dit artikel lees je er alles over. Ga je net samen wonen of heb je een huis gekocht? Lees dan even snel deze regeltjes door zodat de brievenbus die jij gaat kopen in ieder geval aan de regels voldoet.

Wie heeft de regels voor het plaatsen van een brievenbus bedacht?

De regels voor het plaatsen van een brievenbus zijn ooit wettelijk opgesteld. Ongetwijfeld is dat toen in samenspraak gegaan met Postnl. Postnl heette in die tijd nog Ptt Post en het postbedrijf was onderdeel van de Nederlandse staat. Het was dus geen commercieel bedrijf. Inmiddels is het dat wel.

De wettelijke regels voor het plaatsen van een brievenbus

Men heeft bedacht dat brievenbussen niet te ver van de openbare weg mogen staan. Dus als je een landhuis hebt gekocht op een groot stuk land, dan is het de bedoeling dat je je brievenbus niet vlakbij je huis, maar zo dicht mogelijk bij de openbare weg plaatst. Dit is eigenlijk ook een vrij logisch besluit. We kunnen immers niet van postbezorgers verwachten dat ze soms 5 minuten kwijt zijn om even een briefje bij iemand te bezorgen. De wet bepaalt dat een brievenbus dan ook niet meer dan 10 meter van de openbare weg mag staan.

Zijn er ook nog regels omtrent de brievenbus zelf?

Ja, ook die zijn er! Nou wordt er doorgaans aan deze regels niet altijd strak gehouden. Maar Postnl kan, als ze willen op hun strepen gaan staan. De regels die er zijn omtrent een brievenbus is als volgt:

Minimale afmetingen brievenbusklep (h3)

– De inworp van de brievenbusklep in de deur en de inworp opening van de brievenbus moet minimaal 26,5 centimeter lang zijn en 3,2 centimeter breed. 

Minimale afmetingen brievenbus (h3)

– De afmetingen van de brievenbus moeten minimaal 15cm diep, 27cm breed en 38cm hoog zijn. Jouw brievenbus kleiner? Geen paniek. Meestal kraait er geen haan naar. 

Geef een reactie