TipsTuin tipsWonenWooninspiratie

Wat voor soorten tuinschermen zijn er?

Wat voor soorten tuinschermen zijn er?

Een schutting met tuinschermen kan veel doen voor de privacy en woongenot in eigen tuin. Naast geluidsoverlast is een gebrek aan privacy een van de meest gehoorde klachten bij buren. Als je heerlijk van het eerste lentezonnetje in de tuin aan het genieten bent, wil je niet dat de buren continu de tuin in kunnen kijken. Het gevoel bekeken te worden is heel onprettig. Hierdoor zit je veel minder graag in de tuin. Dankzij een tuinscherm is dit probleem gelukkig voorgoed opgelost. Naast de talloze voordelen op het gebied van privacy, is ook het aanbod zeer uitgebreid. Hierdoor kan je voor iedere tuin een eigen schutting met tuinschermen op maat bestellen. Veel gebruikte materialen zijn hout, gevlochten wilgentakken en beton. Hieronder vertellen we meer over de meest gebruikte materiaalsoorten en de voor- en nadelen van iedere keuze.

Tuinschermen van hout

Houten tuinschermen zijn nog steeds verreweg de meest populaire keuze. Het aanbod aan houtsoorten is ontzettend groot. Je kunt uit diverse (hard)houtsoorten kiezen om jouw tuin te verrijken. Hierdoor is er altijd wel eentje te vinden die past bij jouw tuin. Houten tuinschermen zijn vrij eenvoudig te monteren en werken zeer decoratief. Het nadeel van hout is dat deze wel om periodiek onderhoud vragen. Deze heeft hij nodig om in optimale conditie te blijven. Als hout niet goed onderhouden wordt, kan de kleur vervagen en in het ergste geval zelfs een rottingsproces optreden.

Als het hout goed onderhouden wordt, geniet deze van een zeer lange levensduur. Dit is echter wel afhankelijk van het houtsoort. Een hardhouten tuinscherm zal bijvoorbeeld langer mee gaan dan tuinschermen van geïmpregneerd hout.

tuinschutting hout

Tuinschermen van gevlochten wilgentakken

We hechten allemaal steeds meer waarde aan het milieu. Dit is dan ook duidelijk te merken aan onze aankopen. Er wordt steeds vaker gekozen voor milieuvriendelijke alternatieven, zo ook als we op zoek gaan naar een schutting met tuinschermen. Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijk alternatief die ook nog eens de natuurlijke look van jouw tuin complimenteert, zijn tuinschermen van gevlochten wilgentakken een uitstekende keuze. Ze passen goed binnen de natuurlijke uitstraling van de tuin en ook het plaatsen van begroeiing is mogelijk. De meeste mensen kiezen voor een tuinscherm van gevlochten wilgentakken door de natuurlijke uitstraling en het milieuvriendelijke karakter. Het nadeel is echter dat deze schuttingen veel minder lang mee gaan dan bijvoorbeeld een hardhouten tuinscherm. Het kost daarentegen wel weer een stuk minder.

wilgentakken tuinschermen

Tuinschermen in beton

Betonnen schuttingen worden ook steeds vaker gekozen door de gemiddelde consument. Ze zijn beschikbaar in diverse kleurenpatronen, waardoor je voor iedere tuin een geschikte keuze kan maken. Het grootste voordeel van tuinschermen in beton is dat ze genieten van een zeer lange levensduur, optimale duurzaamheid en geen onderhoud vragen. Daarnaast kunnen ze het risico op geluidsoverlast verkleinen. Doordat beton over een dichte structuur beschikt, zal deze een allesbepalende geluidwerende functie vervullen. Soms kiezen mensen er ook voor om betonpalen met houten tuinschermen te combineren. Hierdoor ben je goedkoper uit, geniet je van de natuurlijke uitstraling van hout en de duurzaamheid.tuinscherm beton

Geef een reactie