TipsWonen

Wat moet je doen als je zelf je huis verkoopt?

wat moet je doen als je zelf je huis verkoopt

Een huis verkopen kan een spannende tijd zijn, zeker wanneer je dit voor het eerst gaat doen. Vaak neem je hiervoor een makelaar in de arm, omdat deze een stuk bekender is met het verkoopproces. Huizen zijn eenmaal enorm veel geld waard en een foutje kun je beter voorkomen, door gebruik te maken van andermans expertise.

Naast het inschakelen van een makelaar kun je er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Het is namelijk mogelijk om zelf je huis te verkopen. Echter, dit vraag om een hoop kennis, tijd en energie, dus het is maar de vraag of je dat wil besteden aan de verkoop van je huis. Om een beeld te schetsen van alle taken die je bij het verkopen van je huis uit moet voeren, hebben we enkele activiteiten voor jou op een rijtje gezet.

●       Verkoopdatum bepalen

●       Verkoopprijs bepalen

●       Het huis verkoop klaar maken

●       Foto’s maken of laten maken

●       Advertentietekst maken

●       Advertenties plaatsen

●       Bezichtigingen inplannen

●       Rondleidingen verzorgen

●       Onderhandelen over de overdracht

●       Opstellen van de koopakte

●       Afspraak met de notaris

Zoals je kunt zien zijn er een hoop klussen, waar je mee te maken krijgt bij het verkopen van je woning. Een makelaar kan deze klussen uit handen nemen, zodat jij de focus op bijvoorbeeld verhuizen kunt leggen. Daarnaast kun je ook de ervaring van een makelaar en jouw eigen inbreng combineren, door gebruik te maken van een online makelaar.

Geld besparen met een online makelaar

Het kan een behoorlijke opgave zijn om zelf je huis te verkopen. Daarom wordt er steeds vaker door woningverkopers gekozen om deeldiensten af te nemen. Door samen te werken met een online makelaar kun je zelf eenvoudige klussen uitvoeren en de lastige takken uitbesteden aan een online makelaar. Hierdoor kun je een hoop kosten besparen, wat altijd goed is voor de portemonnee!

Zo kun je bijvoorbeeld zelf je huis verkoopklaar maken, door grondig schoon te maken en goed op te ruimen. Daarnaast kun je de rondleidingen zelf uitvoeren, zodat je hiervoor geen kosten kwijt bent aan een makelaar. Daarbij komt dat jij zelf het meeste weet over de woning, dus je kunt alle prachtige plekken in en om het huis direct vertellen aan potentiële kopers. Deze mensen willen graag weten wat jij zo fijn vindt aan het huis en waar zij op moeten letten, dus zelf de rondleiding doen kan juist voor een positief effect zorgen.

Daarbij is het ook belangrijk om de huidige huizenmarkt te bekijken. De afgelopen tijd is de vraag naar woningen enorm toegenomen en stijgen de huizenprijzen. Voor jou als huizenverkoper is dat natuurlijk een heerlijk gevoel, omdat het waarschijnlijk een stuk makkelijker is om je woning te verkopen. Hierdoor hoef je geen lastige taferelen uit te halen om je woning verkocht te krijgen, maar is de kans groot dat er verschillende geïnteresseerden zullen zijn.

Adverteren zonder makelaar

Naast het verzorgen van de rondleidingen, kun je ook zelf de advertenties gaan maken en plaatsen. Je kunt immers zelf foto’s maken en een verkooptekst schrijven. Hierdoor krijgt de advertentie ook een persoonlijke tint, wat door veel kopers als positief wordt ervaren. Met goede foto’s en een goede tekst kun je aan de slag om jouw advertentie op verschillende plekken te plaatsen.

Je kunt jouw advertentie bijvoorbeeld op huizensites plaatsen. Niet op elke website kan je dit zelf doen, maar op de meeste websites wel. Echter, de grootste huizenwebsite van Nederland, Funda, staat het niet toe om particulieren hun woning te laten verkopen via hun platform. Daarom kan een online makelaar handig zijn, omdat je via deze weg alsnog je huis op Funda kunt zetten.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van social media. Met bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter zijn er verschillende social media platformen, waar je jouw huis in de etalage kunt zetten. Het voordeel hiervan is dat je dierbaren snel kunnen ontdekken dat je huis te koop staat. Hierdoor het is mogelijk dat jij je huis aan bekenden kunt verkopen, of dat bekenden zelf in hun kring mensen kennen die op zoek zijn naar een woning.

Bespaar duizenden euro’s op de traditionele makelaar

Door een online of internetmakelaar in de arm te nemen, kun je een hoop geld gaan besparen. De traditionele makelaars vragen altijd een bepaald percentage van de verkoopprijs, die meestal tussen de 1 en 2 procent ligt. Dit klinkt misschien als een laag percentage, maar is in de praktijk vaak duizenden euro’s.

Een gemiddelde woning in Nederland kost ruim 350.000 euro. Wanneer een makelaar hier 2 procent van vraagt, ben je 7.000 euro kwijt voor de werkzaamheden van de makelaar. Dit enorme bedrag is een groot contrast vergeleken met de prijzen van een online makelaar. Afhankelijk van welke diensten je afneemt bij een online makelaar, en wat je zelf gaat uitvoeren, kost een online makelaar vaak enkele honderden euro’s.

Geef een reactie