TipsWonen

Wat is een vintagevloerkleed?

Wat is een vintagevloerkleed?

Een van de meest populaire woonaccessoires die elke kamer tot leven brengt en een heuse blikvanger is, is het vloerkleed. Zonder vloerkleed voelt een kamer koud en saai aan. Het is een essentieel onderdeel van je interieur en brengt sfeer in huis. Een grote rage op dit moment is het

vintage vloerkleed. Echte vintage kleden zijn lang geleden met de handgemaakt waardoor ze volstrekt uniek zijn. Deze authentieke vloerkleden werden meestal van 100 % wol, zijde of andere hoogwaardige materialen gemaakt. Dat ze nog steeds verkrijgbaar zijn komt door de uitstekende kwaliteit ervan.

Waarom kiezen voor een vintagevloerkleed

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een vintage vloerkleed.

  • Een vintage vloerkleed geeft je woonkamer een klassieke, authentieke uitstraling. In landen als Marokko en Turkije worden vloerkleden nog op een traditionele manier geknoopt en geweven. De kleurovergang van de kleden is heel authentiek omdat de gebruikte verf niet meer te achterhalen is.
  • Elk vintage vloerkleed is uniek. Zoals die van jou is er geen ander.
  • Vintage vloerkleden zijn altijd plat waardoor ze heel makkelijk zijn schoon te maken. Ze slijten niet snel en zijn super eenvoudig te onderhouden.
  • Ze passen bij elke inrichting. Bij een klassiek interieur geven ze een chique look en bij een modern interieur bieden ze warmte en sfeer. Dankzij de vele kleuren die het vloerkleed heeft, past het al snel bij de rest van de inrichting.

Waarom kiezen voor een vintagevloerkleed

Vintage is niet ouderwets

Bij het woord vintage denken mensen als snel aan outlet, minder chique, ouderwets. Maar Vintage kleden zijn allesbehalve ouderwets. Het is een trend die tegenwoordig juist heel geliefd is. Hoe versleten en oud de vloerkleden ook zijn, vintage is helemaal in. Dat het zo populair is, komt omdat het aanbod enorm groot is en er op die manier voor iedereen wel wat bij zit. Heb je al gehoord van een patchwork vintage vloerkleed? Het patchwork vloerkleed wordt gemaakt van verschillende oude reeds gebruikte vloerkleden die in stukken worden gesneden. Daarna worden de stukken gewassen, van kleur voorzien, nogmaals gewassen, gedroogd en aan elkaar bevestigd. Ze hebben een wat vervaagde uitstraling wat heel wat karakter met zich meebrengt.

Vintagevloerkleden of vloerkleden met vintage look

De echte oude vloerkleden worden vaak behandeld en bewerkt voordat ze weer in de handel worden opgenomen. Het kleed wordt soms bijna tot op het doek geschoren en opnieuw gekleurd. Het wordt ook wel schoongemaakt met een schoonmaakmiddel en geschrobd met een speciale machine. Daarna wordt het droog gezogen met een waterzuiger. De onderzijde van het kleed wordt vaak wel vervangen omdat het versleten is. Hierdoor is het vloerkleed meer dan tientallen jaren oud en toch een beetje nieuw. Door deze behandeling en vanwege de goede kwaliteit zijn ze best wel duur. Naast de echte vintage vloerkleden bestaan er ook vloerkleden met een vintage look. Dit zijn eigenlijk moderne, met de machine gemaakte kleden die oud worden gemaakt. Zo’n vloerkleed met vintage look ziet er even afgeleefd uit, terwijl het niet echt zo is. Ze zijn daardoor een stuk goedkoper dan een authentiek vloerkleed waardoor je geld bespaart en toch een vintage vloerkleed bezit.

Geef een reactie