TipsWonen

Wat is een grondkabel en hoe leg je deze aan?

Wat is een grondkabel en hoe leg je deze aan?

Een biertje in je ene hand, een bitterbal in de andere. Omringd door je beste vrienden of je lieve familie. Genieten van de warme zomerlucht tot in de late uurtjes. Dat wilt iedereen, toch? Maar is dit voor jou momenteel nog een droom die misschien wel nooit lijkt uit te komen? Ben je bijvoorbeeld onlangs verhuisd maar ben je er nog niet aan toe gekomen om je tuin een metamorfose te geven? Dan is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken! Roep al je vrienden en familie bij elkaar en neem je tuin onder handen. Maar wat is hier zoal voor nodig? Uiteraard kan een relaxte loungebank niet ontbreken, in combinatie met een aantal mooie planten. Vergeet ook vooral de verlichting niet, je wilt natuurlijk niet in het donker komen te zitten ’s avonds. Maar hoe breng je verlichting aan in je tuin? Het antwoord: een grondkabel. Wat is dit precies en hoe leg je deze succesvol aan?

Wat is een grondkabel en waartoe dient deze?

Een grondkabel wordt ook wel een buitenkabel of YMvK-as kabel genoemd. Dit is een speciale kabel met als doel het transporteren van elektriciteit. Dit type kabel wordt doorgaans gebruikt voor het aansluiten van elektriciteit via de grond. Wil je bijvoorbeeld mooie buitenverlichting in je tuin aansluiten? Dan zul je genoodzaakt zijn om elektriciteit ergens vandaan te halen. Hier heb je dus een grondkabel voor nodig. Dankzij de grondkabel wordt elektriciteit vanuit een elektrapunt via de grond naar de verlichting getransporteerd. Zo kun je tijdens lange zomeravonden met vrienden of familie heerlijk genieten tot in de late uurtjes.grondkabel kopen

Hoe leg je een grondkabel aan?

Het aanleggen van een grondkabel voor het aansluiten van elektra in de tuin is in principe niet moeilijk. Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Dan is het misschien fijn om het samen met je partner of een vriend te doen. Hiervoor kun je eenvoudig een stappenplan volgen, waardoor je precies weet hoe de grondkabel aangelegd dient te worden. Doorgaans zijn er ook veel instructievideo’s online te vinden, waarin alle stappen tot in detail worden uitgelegd en gedemonstreerd. Dit is natuurlijk erg handig wanneer je het toch ook even wilt zien voordat je het zelf gaat doen. Gebruik bijvoorbeeld het volgende stappenplan:

  • Stap 1: Zorg ervoor dat de spanning is uitgeschakeld.
  • Stap 2: Graaf vervolgens een sleuf voor de grondkabel. De diepte voor het aanleggen van een grondkabel dient tenminste 60 cm te bedragen.
  • Stap 3: Strip de grondkabel. Weet je niet hoe dit moet? Zoek dan eerst een instructievideo op.
  • Stap 4: Beveilig de grondkabel vervolgens door middel van een zekering.
  • Stap 5: Voor het aansluiten van meerdere elektrapunten in de tuin kun je de primaire grondkabel aan secundaire grondkabels verbinden door aftakkingen middels een gietmof te maken.
  • Stap 6: Tot slot sluit je de elektriciteitsdraden aan op een elektrapunt or armatuur, dat in verbinding staat met een stopcontact. Zodra dit gebeurd is, kan stroom naar het armatuur worden geleid van het contactpunt.

Geef een reactie