TipsWonen

Wat doe jij tegen geluidsoverlast?

Wat doe jij tegen geluidsoverlast
Na een zware werkdag gezellig thuiskomen in alle rust. Even ontstressen en alles achter je laten. Tot het weer zover is. Het is laat in de avond en plots hoor je je buur gezellig meezingen met een paar leuke karaokesongs. Leuk voor hem tenminste, want jij bent ze na ze dagelijks te moeten aanhoren al lang beu gehoord! Je wilt gewoon gezellig verder kunnen genieten van de welverdiende stilte en dankzij jouw buur zal het er weer niet van komen. Je bent het zo stilaan beu aan het worden en je vraagt je af wat je eraan kunt Blijf niet langer met die vragen zitten en ontdek hier wat je kunt doen!

Vanaf wanneer is er sprake van geluidsoverlast

Je moet natuurlijk ook niet overdrijven en bij het horen van een piepende deur al meteen de politie gaan alarmeren. Maar niets doen als je buren s ‘nachts hun huis aan het verbouwen zijn is ook niet ideaal. Hoe bepaal je nu juist vanaf wanneer geluid een (over)last is? Geluidsoverlast is eigenlijk geluid die hinderlijk is. Geluidsoverlast komt in vele vormen: geluidsoverlast door muziek, geluidsoverlast door een luide ruzie, geluidsoverlast door andere apparaten. Het maakt niet uit wat of wie het hinderlijke geluid produceert, zodra er sprake is van een te hoog volume waaraan een buur zich stoort, is er sprake van geluidsoverlast. Nu geldt dit wel enkel vanaf 22 uur s ‘avonds, voor 22 uur mag je dus wel weer superhard meebrullen met de muziek. Hoewel je dan waarschijnlijk niet zo populair zult zijn bij je buur!

Wat kan jij eraan doen?

Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast aan te pakken. De beste manier kies je afhankelijk van de ernst van de situatie. Je moet dus niet meteen voor het minste politie inschakelen.

Altijd eerst praten

Het gebeurt vaak dat mensen een hoger geluid produceren dan dat ze beseffen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij geluidsoverlast hebt van een televisie van je buur die te luid staat. Deze televisie staat misschien zo luid, omdat je buur half doof is. Mensen zijn hun niet altijd even bewust van hun gedrag en om die reden is het altijd aangeraden om eerst te gaan praten met de buren zodat zij hun gedrag kunnen aanpassen. Denk ook na over de praktische maatregelen om de situatie te verbeteren. Praktische maatregelen zijn maatregelen die je buren kunnen nemen zodat het geluid minder hard klinkt, zoals vloerbedekking.

Kijk of je het kan melden bij je verhuurder

Het is ook een mogelijkheid om geluidsoverlast te melden aan je verhuurder. Dat staat vaak in het regelement aangeduid. Vraag het regelement aan en bekijk de mogelijkheden.

Ook toezichthouders kunnen je helpen

Sommige wooncomplexen of wijken hebben toezichthouders. Dat kan een conciërge, een stadswacht, een huismeester of buurtvader zijn. Bij deze toezichthouder kan je terecht als je te maken hebt met geluidsoverlast. Deze bundelt dan al de meldingen van geluidsoverlast.

Buurtbemiddeling

Er bestaan ook buurtbemiddelaars. Een buurtbemiddelaar is speciaal opgeleid om te bemiddelen bij problemen tussen buren. Als je gemeente geen buurtbemiddelaar heeft dan kan je gebruik maken van een mediator. Het Juridisch Loket kan je dan doorverwijzen.
Hou er wel rekening mee dat je buren hieraan vrijwillig moeten meedoen, anders kan je geen buurtbemiddelaar inschakelen.

De politie inschakelen

Geluidsoverlast is strafbaar en daarom kan je dus ook de politie inschakelen, al hoef je dat niet altijd meteen als eerste oplossing te kiezen. Als er niets anders baat of als de buren niet willen meewerken is de politie wel een goed idee.

Juridische hulp

Deze stap is de meest drastische en is eigenlijk pas nodig als er niets anders baat. Met de hulp van een advocaat vraag je dan aan de rechter om de buren te verbieden om nog verder voor geluidsoverlast te zorgen. Hiervoor heb je wel bewijzen nodig. Het is daarom een goed idee om de tijdstippen van geluidsoverlast altijd bij te houden in een logboek.

Geef een reactie