Ventilatie heeft twee belangrijke doelen: het afvoeren van vochtige lucht en het aanvoeren van droge lucht. Gebeurt dit niet is de kans groot dat je last krijgt van muffe geuren, gladheid, schimmel, vochtproblemen en bovenal gezondheidsklachten.
Dé plek bij uitstek waar het meeste vocht voorkomt is de badkamer. Vooral doordat er tijdens het nemen van een bad of een douche heel wat condensatie ontstaat. Die condensatie moet op een zo efficiënt mogelijke manier worden afgezogen door de badkamerventilator. Deze zijn over het algemeen makkelijk te plaatsen en voor iedere badkamer vind je wel een geschikte ventilator.
Soorten ventilatorsystemen
Er bestaan 2 ventilatorsystemen: opbouw- of inbouwventilatoren. De goedkoopste en het makkelijkst te installeren, meestal op een muur of op het plafond, is een opbouwventilator. Dit type ventilator wordt meestal gebruikt wanneer het luchtafvoerkanaal naar buiten toe niet al te lang is. Het nadeel van dit systeem is dat je hem ziet zitten en dat hij heel wat lawaai maakt als hij aan staat.
Wil je een mooiere afwerking dan bestaan er wel design muurventilatoren.
Het probleem dat je hem ziet zitten en dat hij lawaai maakt, heb je niet bij een inbouwventilator. Die wordt in het luchtkanaal of tussen twee buizen gemonteerd waardoor hij niet zichtbaar is en aanzienlijk veel stiller. Maar een nadeel hierbij is dat de montage ingewikkelder is en dat hij duurder is.
Besluit je te gaan voor een inbouw, dan zijn ook daar weer twee mogelijkheden in: buis- of kanaalventilatie. Een buisventilator wordt in de afvoerbuis geplaatst terwijl een kanaalventilator tussen twee afvoerbuizen wordt geplaatst. Een buisventilator heeft maar een beperkte capaciteit en is geschikt voor kleine badkamers. De kanaalventilator daarentegen heeft veel meer kracht en kan heel wat lucht verplaatsen en dat over een lange afstand. Hierdoor is hij goed voor grote ruimtes.
Daarnaast heb je zowel bij opbouw- als bij inbouwventilatoren de keuze tussen een axiaal of een centrifugaal uitgevoerd model. Axiaal is ideaal voor kleine badkamers terwijl de centrifugale modellen geschikt zijn voor grotere. Een Axiaal ventilator kan veel lucht verplaatsen maar niet goed druk opbouwen, hiervoor is een centrifugaal ventilator beter geschikt.
Bediening van de ventilator
Een badkamerventilator kan op verschillende manieren aan- en uitgezet worden. Dit zijn de meest gebruikte bedieningswijzen:
- Aan-uit schakeling
De eenvoudigste maar niet de meest ideale manier. Je zet hem aan als je de badkamer binnengaat en het licht aandoet maar weer uit wanneer je het licht uitschakelt. Niet zo praktisch omdat op dat moment nog niet al het vocht uit de badkamer weg is.
- Nalooptimer
Dit is een erg praktisch systeem. De ventilator blijft na het verlaten van de badkamer nog een tijdje draaien voor de periode dat hij door jou is ingesteld (meestal van 10 minuten tot een half uur). Zo wordt de badkamer goed verlucht.
- Hygrostaat
Deze ventilator schakelt zichzelf automatisch in en uit naargelang het vochtgehalte in de ruimte. De drempelwaardes kun je zelf instellen. Denk eraan dat je dit moet aanpassen in de zomer- en wintertijd anders slaat hij te snel aan. Want als het erg warm is in de zomer, kan de luchtvochtigheid in huis erg oplopen, houd daar rekening mee.
- Infrarood
Bij een infrarood bediening schakelt de ventilator zichzelf automatisch in wanneer hij beweging detecteert. Vaak komt dit systeem in combinatie met een nalooptimer.
Voor de aanschaf van een badkamerventilator is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken zoals: het type, de capaciteit, de bedieningswijze en de diameter van de ventilatiekanalen.