Tips

Waar moet je op letten bij het ophangen van gordijnen?

Waar moet je op letten bij het ophangen van gordijnen

Eindelijk komt daar jouw langverwachte pakketje binnen: nieuwe gordijnen! En met de komst van nieuwe raambekleding kan je natuurlijk ook niet wachten om deze direct een mooi plekje in huis te geven. Zeker wanneer er nog geen raambekleding voor de ramen hangt. Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken om extra privacy in huis te creëren. Hoewel het ophangen van nieuwe gordijnen als een eenvoudig klusje klinkt, worden er toch nog regelmatig fouten gemaakt. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen, alvorens je aan deze klus begint.

Wil je binnenkort nieuwe gordijnen op gaan hangen en wil je er zeker van zijn dat dit op de juiste manier zal gebeuren? Lees dan eerst dit artikel eens zorgvuldig door. Wij vertellen je namelijk precies waar je op moet letten bij het ophangen van gordijnen, zodat dit vlekkeloos kan gebeuren!

De juiste maten doorgeven

Het ophangen van nieuwe raamdecoratie is zelf eigenlijk niet al te moeilijk. Maar dan moet je natuurlijk wel over de juiste maat gordijnen beschikken. En dat is waar het vaak al mis dreigt te gaan. Gelukkig hebben de meeste leveranciers van gordijnen hier anno 2021 verschillende dingen op bedacht. Zo beschikken de meeste webshops over handige calculators waarmee je eenvoudig kunt berekenen hoeveel stof je nodig hebt en zij dit vervolgens op maat kunnen maken.

Wil je zelf gordijnen gaan maken en bestel je enkel de stof? Houd er dan rekening mee dat de wijze waarop je deze gordijnen maakt voor een groot deel zal bepalen hoeveel stof je nodig hebt. Door het maken van plooien wordt de stof bijvoorbeeld al een stuk smaller, waardoor je wellicht meer nodig hebt.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de leverancier van de gordijnen. Deze kan jou stap voor stap helpen bij het bepalen van de juiste maten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de gordijnen gratis in te laten meten. Zo weet je zeker dat deze perfect aan zullen sluiten.

Roede of rails plaatsen

Voordat de gordijnen op de juiste manier opgehangen kunnen worden, is het eerst belangrijk om de roede en rails goed te plaatsen. Hier komen de gordijnen immers aan te hangen. Wanneer deze niet kloppen, dan zal het totaalplaatje ook nooit geheel naar wens zijn. Houd er bij het plaatsen van een roede altijd rekening mee dat er soms onbewust best hard aan het gordijn wordt getrokken. Daarom moeten er goede en bovenal stevige pluggen worden gebruikt om deze te bevestigen. Zo voorkom je dat de roede telkens losschiet wanneer er iets te hard aan de gordijnen wordt getrokken.

Gordijnen ophangen

Nadat alles is bevestigd kun je de gordijnen eindelijk gaan ophangen. Neem hier de tijd voor, want het is best een secuur werkje om dit netjes te doen. Bij plooigordijnen kun je de gordijnen eenvoudig door de oogjes aan de rails bevestigen. Je kunt de gordijnen ook eenvoudig vanaf de zijkant aan de roede of de rails bevestigen. Gebruik bij een gordijnrails wel altijd speciale sluitertjes om te voorkomen dat de gordijnen hier vanaf kunnen glijden. En voilà! Nieuwe gordijnen en een geheel nieuwe look in de ruimte!

Geef een reactie