TipsTuin tips

voortuin ontwerp

voortuin ontwerp

Als je op zoek bent naar een mooi voortuin ontwerp, dan kunnen wij je goede tips geven. Laat je maar eens inspireren en haal er het maximale uit zodat je volop gaat genieten. Je hebt alle tijd om het op je gemak door te nemen en dan kun jij kijken wat jou aanspreekt. Misschien ben je binnen ook wel bezig en op zoek naar badkamer voorbeelden, ook dan kunnen wij je helpen. Maar eerst maar eens kijken naar de voortuin ontwerpen.

Voorbereiding aanleg nieuwe tuin

Voordat je een nieuwe voortuin gaat aanleggen, zul je al menig tuintijdschrift hebben bekeken en tuincentra hebben bezocht. Ook online heb je wellicht prachtige tuinontwerpen gezien. Maar welk voortuin ontwerp is geschikt voor jouw tuin? De voorpret voor een nieuwe tuin kan in de winter al beginnen. Je maakt voor jezelf een plan. Je gaat nadenken over de planten, bomen en struiken die je zeker in je tuin wilt (laten) aanplanten. Daarnaast is het belangrijk te weten of er bestrating, een waterpartij en/of andere accessoires in je voortuin komen. Hoe ligt jouw tuin, op het noorden, oosten, zuiden of westen? Heb je bijvoorbeeld een voortuin die een groot gedeelte van de dag in de schaduw ligt, dan houd je bij je plantenkeuze daarmee uiteraard rekening. Laat jij je voortuin ontwerpen, dan zal als eerste naar de ligging gekeken worden. De grootte van de struiken en eventueel boom (bomen) in de voortuin zal afhankelijk zijn van het aantal vierkante meters dat je tot je beschikking hebt. Je dient rekening te houden met de erfgrens (grens met de buren) en met de rooilijn (grens vastgesteld door de Overheid). Is de erfgrens niet duidelijk, het Kadaster helpt je hierbij. Vertel je buren dat jij jouw voortuin gaat veranderen en misschien doen ze met je mee, een gezamenlijke pad naar jullie voordeuren bijvoorbeeld, of je plant dezelfde heg. Dat is wel zo mooi voor het aanzicht van de woningen.

Minder verharding in de voortuin

Als jij een voortuin ontwerp nodig hebt, kies dan voor meer groen en minder verharding. Het regenwater kan beter weg en groen is beter voor de leefomgeving. Misschien zie je tegen het onderhoud van de tuin op, toch is dat helemaal niet nodig. Ook een groene tuin zonder veel verharding kan erg onderhoudsvriendelijk zijn. Houd er rekening mee met de plantenkeuze. Kies geen planten waar je elke dag de uitgebloeide bloemen moet uitknippen als je er geen tijd voor hebt. Laat jij een tuinarchitect een voortuin ontwerp maken, dan vraag je hem een ontwerp te maken van een onderhoudsvriendelijke tuin. Kies voor planten die niet te hard groeien en neem geen heg die je vaak moet knippen, er zijn genoeg alternatieven. Een geheel onderhoudsvrije tuin is onmogelijk. Prijs je rijk met een huis en een tuin en dat beetje werk neem je op de koop toe. Je kunt ook kiezen voor een tuinman die jouw tuin voor je op een professionele wijze zal bijhouden. Vaak echter ga je zelf het tuinieren leuk vinden. Je komt op die manier met de natuur in aanraking. Juist als je het erg druk hebt met andere werkzaamheden, werkt tuinieren heel ontspannend. En die ontspanning heb je met enige regelmaat nodig. Tuinieren werkt als een medicijn! En….. wat smaakt de koffie lekker als je heerlijk in je tuin hebt gewerkt.

Welke oude struiken wil ik graag herplanten?

Er kunnen planten, bomen en struiken zijn waaraan je bent gehecht, die een bepaalde betekenis voor je hebben. Laat deze in je voortuin ontwerp terugkomen. Lukt het wat betreft bijvoorbeeld de omvang niet, kijk dan eens of er in je achtertuin een plek is, of geef de plant(en) weg. Het is jammer om levend groen te vernietigen. Geef het een tweede kans elders. Een oude struik kan ook verjongd worden door een stevige snoeibeurt. Je begint dan met een veel kleinere struik met een flinke kluit, daar heb je een mooie voorsprong mee wat betreft het groeien van de struik. Let wel op, want niet elke plant of struik overleeft rigoureuze snoei. Vraag dit na bij de hovenier of jouw tuincentrum. Heb je een oude boomstronk? Deze hoef je niet perse uit te (laten) graven, maar kan als blikvanger in je tuin blijven liggen. Let er eens op hoeveel leven zich daar rondom afspeelt.

Ontwerpen voortuin

Bij het ontwerpen van jouw voortuin is het belangrijk om rekening te houden met het huis als je wilt dat het één geheel vormt en bij elkaar past. Het is namelijk erg fraai als jouw voortuin in de stijl van je huis wordt ontworpen. En ook dat er rekening wordt gehouden met de kleuren van de stenen waarmee jouw huis is gebouwd als je kiest voor bestrating in de voortuin. Vind je het moeilijk dit zelf te doen en “kleur te bekennen”, vraag dan hulp van de vakman. Het is mooi als jij accenten van je huis in je voortuin ontwerp terug kunt laten komen. De vakman weet daar wel raad mee. Dat kunnen heel subtiele zaken zijn, maar die geven juist dat aparte effect, zodat jouw voortuin prima past bij jouw huis. Terwijl je wandelt kun je diverse tuinen bekijken. Onthoud de elementen die jij graag in jouw voortuin wilt terugzien.

Aankopen planten

Als een tuinarchitect een voortuin ontwerp voor je maakt kun je aangeven welke planten je zeker in je tuin wilt (laten) zetten. Je laat dan wel het ontwerpen van de tuin door een specialist uitvoeren, de plantenkeuze kan in dat geval toch in jouw handen liggen. Maak goede afspraken vooraf. Een tuinarchitect zal samen met jou bekijken wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij heeft een adviserende rol en weet wat de mogelijkheden zijn, maar jij beslist uiteindelijk. Wil jij graag zelf het aankopen van de planten doen? De tuinarchitect of hovenier zal je vertellen hoeveel planten je nodig hebt voor een bepaald deel van de tuin. Samen maak je er iets moois van. Het aankopen van planten is een leuke bezigheid. Koop gezonde planten en let er op dat ze goed geworteld zijn. Bezoek een tuincentrum waar je veel plantenkeuze hebt en waar de medewerkers je adviseren bij het aankopen van planten als je vragen hebt. De plantenkeuze bepaalt mede hoeveel onderhoud je moet doen in de tuin. Vind je het niet erg elke dag een keer een rondje door de tuin te maken om uitgebloeide bloemen te verwijderen, dan zijn bloeiende planten en struiken geen enkel probleem. Lukt je dat gewoon niet om daar tijd voor te nemen, neem planten waarvoor je deze zorg niet hebt. De juiste plantenkeuze zorgt ervoor dat jij veel of weinig werk hebt in je tuin. Je haalt die voldoening uit je tuin die je wilt ervaren. Op die manier wordt een tuin nooit tot last alleen maar een leuke vrije tijdsbesteding en het genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Zelf aanplanten of de tuinman?

Heb je een goed voortuin ontwerp dan is het aanplanten wellicht geen probleem voor je. Leuk om dat zelf te doen! Wroeten in de aarde, het werkt heel ontspannend. Heb je hier echt geen zin in of geen tijd voor, dan roep je de hulp in van een hovenier of je spreekt in het begin af, bij het maken van een voortuin ontwerp, wie de aanplant gaat verzorgen. Ga je zelf aanplanten dan is het belangrijk dat er in de voortuin de juiste grond ligt voor de planten, dat de grond op de juiste manier wordt bewerkt. Het is voor het behoud van de planten en voor optimale groei en bloei belangrijk, dat de grond waarin de planten komen te staan, voldoet aan de eisen die de planten eraan stellen. Een heidetuin heeft een andere behoefte dan een bloementuin. Krijg je hulp van een tuinman dan zal het voor hem of haar vanzelfsprekend zijn om goede grond te gebruiken bij het aanplanten. Houd ook de afmetingen bij het aanplanten goed in de gaten, plant niet te dicht op elkaar, maar ook niet te ver uit elkaar. Planten moeten de ruimte hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Teveel ruimte is ook niet mooi, op die plekken grijpt onkruid zijn kans en dat wil je liever niet. Heb je een goed voortuin ontwerp, dan zul je ook deze gegevens op de tekening terug kunnen vinden.

Geef een reactie