InterieurTipsVerbouwenWooninspiratie

Verschil tussen een laminaat en PVC vloer?

verschil pvc en laminaat vloer

Je wilt een nieuwe vloer in je woning alleen nu twijfel je nog tussen laminaat of een PVC vloer? Beide vloeren hebben een luxe uitstraling en zijn verkrijgbaar in vele verschillende dessins. Wij begrijpen dat het moeilijk is om een keuze tussen deze twee soort vloeren te maken.pvc vloer

Daarom leggen wij in dit artikel haarfijn uit wat het verschil is tussen een laminaat en PVC vloer. Wij hopen de keuze voor jou makkelijker te maken door beide vloeren met elkaar te vergelijken. Lees snel verder.

Prijsverschil

Zowel laminaat als PVC heb je in allerlei prijsklassen. Als je gaat voor de hoogste kwaliteit laminaat en PVC zijn de prijzen met elkaar vergelijkbaar en ontlopen ze elkaar niet zo veel. De vanaf prijzen voor laminaat zijn echter wel een heel stuk lager.

Vloeronderhoud

Beide vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Houdt de vloer gemakkelijk schoon met een stofzuiger en een dweil. Tijdens het dweilen is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een laminaat vloer minder goed tegen vocht kan.

Waterbestendigheid

Hierboven hebben we het al genoemd: laminaat is een stuk gevoeliger voor water dan een vloer van PVC. Als je laminaat te lang wordt blootgesteld aan vocht kan dit zorgen voor een kromtrekking van de naden. Wat dan weer bobbels in de vloer veroorzaakt. Daarentegen kan een PVC vloer erg goed tegen vocht en is dus ook geschikt als badkamervloer.

Geluid

Misschien wel het grootste voordeel van PVC ten opzichte van laminaat is dat het veel geluidsarmer is. Als vloer op de trap of in een appartementencomplex kan je dus het beste voor PVC kiezen. Laminaat maakt nou eenmaal meer geluid, dit kan je overigens wel weer beperken door een goede ondergrond te leggen. Maar zo stil als PVC is zal laminaat niet worden.

Duurzaamheid

PVC vloeren zijn praktisch onverslijtbaar, dit komt mede door de extra PU bescherming die erop zit. Dit maakt PVC vloeren niet alleen zeer geschikt voor je woning, maar worden ze ook veel gebruikt voor drukke kantoren of winkels. De duurzaamheid van laminaat is erg afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat. Een topmerk laminaat kan jarenlang mee, maar is niet zo duurzaam als PVC.

Vloerverwarming

Wanneer je graag vloerverwarming wilt aanleggen is er maar een keuze: dat is de PVC vloer. Een PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen. Kies bij vloerverwarming dus altijd voor PVC.vloerverwarming

Leggen van de vloer

Bij het leggen van een PVC vloer is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Dit komt doordat een PVC vloer dunner is dan laminaat. Bij het leggen van zo’n vloer is het dan ook vaak nodig om de ondergrond eerste te egaliseren. Bij laminaat vloeren is dit iets minder belangrijk, met een goede onderlaag kan je laminaat ook leggen op een ietsjes minder egale ondergrond.

Laminaat of PVC? Ons advies!

PVC vloeren worden steeds vaker verkozen boven laminaat. Geheel begrijpelijk. Ten opzichte van laminaat heeft het enorm veel voordelen. In eerste instantie is de vloer misschien wat duurder, maar op termijn heb je er meer plezier van en zal de vloer langer meegaan.

Geef een reactie