InterieurTipsWooninspiratie

Verlichting: dé sfeermaker van jouw woning

verlichting wonen

Ga je binnenkort verhuizen of wil je je woning een flinke make-over geven? Dan is de kans groot dat je je nu al helemaal aan het oriënteren bent op de nieuwste keukenapparatuur, design meubels, woonaccessoires en alle andere dingen waar je aan moet denken zodra je een woning naar jouw smaak gaat inrichten en verbouwen. Toch wordt er vaak een cruciaal element van de woning vergeten: de verlichting. Gek eigenlijk dat we altijd een beetje makkelijk denken over de verlichting van een huis. Helemaal omdat verlichting van essentieel belang is in elke woning, niet alleen uit praktisch oogpunt, maar ook als sfeervolle toevoeging. De juiste verlichting kan dé sfeermaker van jouw woning zijn. Maar hoe vind je de juiste verlichting? Wij zochten het uit!

Stel een lichtplan op

Verlichting mag in geen enkele woning ontbreken. Zonder licht zal je simpelweg de weg door het huis niet kunnen vinden. Tegenwoordig vind je lampen in alle soorten en maten, kijk alleen maar eens naar het brede assortiment van Sweetlivingshop.nl. We kiezen dan ook vaak de lampen die wij het mooist vinden. We denken verder niet na over de gevolgen van onze keuzes. Een lamp is nooit zomaar een lamp. Natuurlijk kies je voor de mooiste verlichting, maar voegt het ook echt iets toe aan je woning? Worden ze wel op de juiste plekken opgehangen? Geven ze je woning wel net dat extra’s waar je naar op zoek bent? Om al deze vragen te beantwoorden is het belangrijk dat je eerst zorgvuldig een lichtplan opstelt. Hoe je dat doet? Dat leggen we hieronder uit.

Hanglampen wit zwart

Maak een plattegrond van de woning

Allereerst is het belangrijk om een plattegrond van de woning te maken. Hierbij teken je precies in waar bepaalde meubels komen te staan. Bedenk vervolgens welke verlichting daar nodig is. Bij de eettafel heb je bijvoorbeeld goede verlichting nodig en dat is ook het geval bij een bureau of in de keuken. Werkverlichting wordt dat ook wel genoemd. In de woonkamer is zeer fel licht vaak niet gewenst. Dit doet meestal niet veel goeds voor de sfeer in de kamer. Hier komt sfeerverlichting dan ook altijd van pas. Bedenk ook dat er niet zo’n fel licht nodig is, omdat er ook licht van de televisie af kan komen en er dikwijls kaarsjes of andere sfeerelementen worden aangestoken. Bekijk per ruimte welke verlichting nodig is en welke gebieden je wilt accentueren. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je de vitrinekast met jouw prachtige verzameling wilt accentueren. Dit doe je door middel van kleine lampen die gericht staan op dat gebied, ook wel accentverlichting genoemd.

Shoppen maar!

Zodra het lichtplan is opgesteld en je precies weet hoeveel lampen er nodig zijn, kan je pas echt gaan shoppen. Denk bij het winkelen voor lampen niet alleen aan wat praktisch of mooi is, maar bekijk ook of je lampen kunt vinden die passen bij jouw woonstijl. Zo creëer je gemakkelijk meer eenheid en rust in de kamer. In de industriële woonstijl mogen de industriële hanglampen van Sweet Living Shop bijvoorbeeld niet ontbreken. Als je echter voor kunststof lampen in een industriële woning kiest, zal je merken dat deze stijl een beetje onderuit gehaald wordt. Laat de lampen daarom altijd passen bij de woonstijl die je op dat moment volgt.Industriele hanglamp

Geef een reactie