TipsWoon

Verf kopen? Hier moet je rekening mee houden!

Ben je van plan om binnenkort schilderwerkzaamheden in huis uit te voeren? Een goed idee. Schilderen geeft jouw woning namelijk direct een geheel nieuwe en frisse uitstraling. Bovendien hoeft verven helemaal niet zoveel geld te kosten. Een relatief voordelige optie om je woning of meubelstuk een make-over te geven. Hoewel schilderen misschien eenvoudig klinkt, komt er best wel wat bij kijken als je een optimaal resultaat wilt behalen. Iedere schilderklus valt en staat met de keuze voor goede verf. Maar voor welke verf kies je? Het aanbod is immers ontzettend groot? Kies je voor Sigma s2u Nova Satin of toch een andere verfsoort? En waarom? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van verf.

Sigma s2u Nova Satin

Grondverf of primer

Als je begint met schilderen is het allereerst belangrijk dat je te schilderen oppervlakte goed voorbereid. Hierbij is grondverf of een primer onmisbaar. Grondverf wordt gebruikt voor een snellere en betere hechting van de oppervlakte en de verf. Als je een muur of meubelstuk niet eerst in de grondverf zet, zal deze hoogstwaarschijnlijk enorm gaan ‘zuigen’. Hierdoor kunnen niet alleen kleurverschillen optreden, maar zal je ook meerdere lagen verf nodig hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Door te investeren in een goede primer of grondverf kun je dus op de lange termijn veel geld besparen.

Wist je dat de verf ook nog eens veel langer mooi blijft als de ondergrond eerst goed behandeld is met grondverf of een primer? Hierdoor heb je langer plezier van jouw schilderklus en kun je voorlopig heel wat jaren vooruit.

Volg de instructies zorgvuldig op

Als je verf koopt, zal je direct merken dat er op de achterkant van het blik een hele lijst instructies worden gegeven. Hierbij wordt niet alleen stil gestaan bij het aanbrengen van de verf, maar ook op veilig werken. Deze instructies worden natuurlijk niet voor niets gegeven. Ze zijn noodzakelijk om het gewenste resultaat te krijgen. Daarom is het belangrijk om deze zo zorgvuldig mogelijk op te volgen.

Wil je een muur schilderen dan zal je waarschijnlijk ook nog de woorden terpentine- en waterbasis in de instructies ontdekken. Hoewel de meeste verfsoorten tegenwoordig op waterbasis worden verkocht, zijn er ook nog een handvol die op terpentinebasis zijn. Bij verf op terpentinebasis wordt meestal van je verwacht dat je deze zelf nog aanlengt met terpentine. In de instructies staat precies beschreven wat de verhouding is en wat je precies moet doen.

Let op: verf op terpentinebasis is niet geschikt voor zwangeren of in kamers van zeer jonge kinderen. Laat de ruimtes goed luchten na het verven, zodat mogelijke schadelijke stoffen gezuiverd kunnen worden.

Schilderen op hout

Wil je een houten ondergrond verven? Dan heb je grofweg gezien keuze uit twee verschillende verfsoorten: acrylverf en alkydverf. Deze verfsoorten dekken goed op een houten ondergrond. Daarnaast kan je meestal nog kiezen tussen een glimmende of matte variant. Dit is voornamelijk een kwestie van smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan hoogglanzende meubels en anderen vinden dit te opzichtig en kiezen liever voor een rustige matte uitstraling. Daar bestaat geen goed of fout in.

De keuze tussen acrylverf en alkydverf moet zorgvuldig genomen worden voor het beste resultaat. Alkydverf wordt doorgaans vooral door professionele schilders gebruikt en met name voor meubels die buiten staan ingezet. Hiermee krijg je snel een glad en mooi resultaat. Toch kent alkydverf ook wel wat nadelen. Zo is deze verf, als je minder rekening houdt met de veiligheid, schadelijk voor de gezondheid. Dat is dan ook de reden dat de meeste amateurschilders voor acrylverf kiezen. Dit is eenvoudig aan te brengen en geeft tevens een mooi resultaat. Bij acrylverf is het wel noodzakelijk om de ondergrond eerst goed te schuren, zodat deze beter zal dekken.

Geef een reactie