TipsVerbouwen

Verbouwplannen: waar moet je beginnen?

Verbouwplannen: waar moet je beginnen?

Verbouwplannen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je zeker niet de enige. Ook zijn er genoeg mensen die zonder duidelijk idee starten. Zonder bouwplan, zonder vergunningsaanvraag en ondertussen ook nog hun budget ruim overschrijden. Zonde, want met de juiste planning kan een verbouwing juist heel soepel verlopen. Wil jij bovenstaande problemen voorkomen? Maak dan gebruik van het volgende stappenplan en laat jouw verbouwing geheel volgens plan verlopen.

Planning maken

Voordat de verbouwing van start kan gaan is het eerst belangrijk dat er een goede planning wordt gemaakt. Bepaal hierbij niet alleen de eigen wensen, maar ook het budget. Hoeveel kan er maximaal aan de verbouwing worden uitgegeven? Hoeveel spaargeld heb je bijvoorbeeld tot je beschikking? Of wil je een lening aanvragen om de (overige) kosten te dekken? Hoe je jouw budget ook indeelt, het is in elk geval van belang dat je hier verantwoord mee omgaat.

Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt uitgeven, kun je ook bepalen welke zaken prioriteit hebben en wat je eventueel van de verbouwing nog even uitstelt. Zo is het gemakkelijker om binnen je budget te blijven.

Schakel een deskundige in

Ook wanneer je zelf erg handig bent blijft het belangrijk om een deskundige in te schakelen. Al is het maar om professionele bouwtekeningen te maken. Deze zijn noodzakelijk om bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag te doen. Een goede architect zal namelijk ook altijd zelf beoordelen of de bouwplannen passen binnen het bestemmingsplan.

Vraag tijdig een vergunning aan

Is er een vergunning nodig om de bouwplannen te kunnen uitvoeren? Dan is het belangrijk om dit ruim op tijd te doen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de verbouwing onnodig vertraging oploopt. Om zoveel mogelijk tijd te besparen is het belangrijk om een zo compleet mogelijke aanvraag te doen. Houd rekening met een behandeltermijn van ongeveer 6 tot 8 weken. Je kunt de vergunning zelf aanvragen, maar je kunt dit ook aan je architect vragen. Dit scheelt veel tijd omdat hij precies weet wat hij aan moet leveren.

Bij een grote verbouwing zullen ook de buren op de hoogte gesteld moeten worden. Zij kunnen hier nog bezwaar voor aantekenen. Daarom is het verstandig om zelf al de buren te verwittigen. Zo kunnen problemen vanuit de buurt zoveel mogelijk voorkomen worden.

Zorg voor tijdelijk onderdak

Een grote verbouwing is niet niks en zal veel van de bewoonbare ruimte in huis innemen. Soms is het zelfs compleet onmogelijk om nog thuis te blijven wonen. Bijvoorbeeld bij een reparatie aan het dak of als het huis grotendeels geopend wordt om een aanbouw te plaatsen. In dat geval moet je dus tijdelijk onderdak verzorgen. Dit kun je wellicht oplossen door tijdelijk bij vrienden of familie te logeren. Je kunt er ook voor kiezen om voor enkele weken een woning te huren of in een vakantiewoning te verblijven. Dat geeft veel rust. 

Geef een reactie