TipsTuin tipsWonen

Veiligheid rond je huis met een buitenlamp met sensor

buitenlamp met sensor

Waarschijnlijk heb je het zelf ook wel een keer meegemaakt: ‘s avonds laat kom je thuis en je probeert de deur te openen. In het donker kan je het sleutelgat niet goed vinden. Na enig gepruts maak je een onhandige beweging en laat je de sleutels vallen. Mopperend ga je op zoek naar je smartphone en hoop je dat je de optie ‘licht’ kan vinden om je sleutel op te sporen. Geen prettige herinneringen en ook volkomen onnodig. Een buitenlamp met sensor is de oplossing.

De buitenlamp met sensor tegen criminaliteit

Nog maar een gering aantal jaren geleden waren buitenlampen met sensor vooral te vinden bij zakelijke panden en woningen met een hogere waarde. Want behalve dat deze lampen  efficiënt zijn, vormen ze ook een onderdeel in de bescherming van je bezittingen. Het is uiteraard zeer logisch dat een inbreker of insluiper liever een pand kiest waar er geen rekening hoeft te worden gehouden met een buitenlamp. De kans dat jouw huis wordt overgeslagen is beslist behoorlijk groot. Daarbij is het uiteraard een goed idee om ook de rest van de beveiliging up to date te houden. Alleen afschrikking is niet altijd voldoende.

Een moderne buitenlamp met sensor

De ontwikkeling van led verlichting en goede accu’s die werken op zonne-energie heeft er voor gezorgd dat de buitenlamp met sensor op veel meer plaatsen kan worden toegepast. Het is bij woningen in de nieuwbouw niet gebruikelijk in ons land om een dergelijke buitenlamp standaard aan te leggen. Bij zakelijke panden zijn er vaak meerdere beschikbaar en worden deze ook in de bouwplannen meegenomen. Tot het begin van de 21ste eeuw moest een buitenlamp vrijwel altijd op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Om een leiding naar buiten door te laten trekken is een professionele en derhalve kostbare klus.

Een moderne buitenlamp met sensor

Een buitenlamp met sensor op batterijen was niet erg zinvol door het batterijverbruik. Een led lamp verbruikt minder energie en gaat veel langer mee dan een gloeilamp. Gekoppeld aan een accu die wordt opgeladen met zonne-energie heb je er jaren geen omkijken naar en werkt het systeem gewoon het gehele jaar door.

Handige weetjes over een buitenlamp met sensor

Voor lampen worden in principe twee soorten sensoren gebruikt: de schemersensor en de bewegingssensor. De schemersensor meet de hoeveel licht en gaat automatisch aan als een bepaalde waarde wordt bereikt. Je ziet het soms als buitenlampen ook aangaan tijdens een forse regen of hagelbui als het buiten erg donker wordt.

Door toepassing van een chip kan je tevens  gebruik te maken van een timer naast de sensor. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld de lamp na een bepaald tijdstip minder licht te laten geven (zoals ook bij straatlantaarns gebeurt) of zelfs uit te schakelen. Bij een bewegingssensor gaat de lamp (meestal vol) aan als er beweging wordt geconstateerd. Daarbij is de hoeveelheid beweging en de grootte van het object bepalend voor het inschakelen, zodat niet iedere nachtvlinder voor een reactie zorgt. Uiteraard zijn er ook lampen waarin beide sensoren zijn gecombineerd.

Wil je weten welke buitenlampen met sensor er momenteel beschikbaar zijn? Kijk dan eens in het assortiment van Directlampen.nl.

Geef een reactie