Een bouwplaats moet aan enorm veel dingen voldoen. Veel regels en voorschriften worden gehanteerd om de veiligheid van de omwoners, medewerkers en passanten te waarborgen. Daarnaast wil je de toegang van onbevoegden blokkeren en zorgt de verhoogde criminaliteit ervoor dat de veiligheid op de bouwplaats niet gegarandeerd is. Het is aan de projectleider om hier korte metten mee te maken. Door het aanbrengen van de juiste bouwhekken blokker je in één klap alle toegangspoorten. Bouwhekken zijn daarmee van cruciaal belang voor een veilige werkplek. Voor jou, je werknemers en de omstanders.
Aantal ongevallen stijgt
De afgelopen jaren hebben we met een flinke stijging van het aantal ongevallen op de werkplaats te maken gehad. Steeds vaker lezen we in de krant over de slechte beveiliging op de bouwplaatsen en het aantal ongelukken dat door laksheid aan veiligheidsregels wordt veroorzaakt. Niet echt goede reclame dus voor de bouwwereld. Het aantal dodelijke ongelukken in de bouw is de laatste twee jaar verdubbeld, dat blijkt uit de cijfers van de Inspectie SZW. De gevolgen zijn enorm groot en als aannemer moet je er alles aan doen om dit in de kiem te smoren. Dat begint bij het ontwerp van de bouwplaats. Bouwhekken zijn daarbij van essentieel belang. Hiermee laat je niet alleen zien hoe belangrijk veiligheid is op de werkplaats, maar worden ook vervelende situaties met omstanders voorkomen. Onbevoegden mogen het werkterrein niet betreden, punt!
Bevoegd of onbevoegd?
Vaak krijgen we te horen dat bouwhekken alleen maar ontzettend lastig zijn. Het is inderdaad voor passanten, criminelen of rondspelende kinderen niet mogelijk om de bouwplaats te betreden, maar het wordt hierdoor ook moeilijk om als medewerker of leverancier je werk te doen. Maar is dit wel zo? Geoptimaliseerde bouwhekken behoren over de optimale balans tussen veiligheid en functionaliteit te beschikken. Dankzij een bouwhek weet je precies wie er wel en niet toegang mag krijgen. Een bouwhek is daarmee niet lastig, maar enkel een zeer fijn hulpmiddel.
Criminaliteit
De afgelopen jaren was er meer aandacht voor criminaliteit op de bouwplaats. Door diefstal en inbraak leed de bouwsector meer dan 114 miljoen euro schade in 2009. Sindsdien is de beveiliging geoptimaliseerd. Dit resulteert in een afname van de criminaliteit in Nederland. Toch is het wel belangrijk om de juiste maatregelen te blijven nemen. Medewerkers en leveranciers moeten zich veilig voelen. Hierbij geldt dat ze veilig hun gereedschap en materialen moeten kunnen opbergen. Daarnaast kan vandalisme ook voor vertraging van het bouwproject zorgen. Dat kost niet alleen heel veel extra tijd, maar kan ook nog eens flink in de papieren lopen. Daarom wil je er als aannemer alles aan doen om onbevoegden buiten de toegangspoorten te houden. Nu geven we toe dat een bouwhek echt niet iedereen tegenhoudt, het kan het risico op diefstal en vandalisme echter wel verminderen. Wanneer inbrekers het terrein willen betreden, doen ze dit het liefst zo snel en efficiënt mogelijk. Hoe langer je erover doet, des te groter de pakkans wordt. Door het toepassen van bouwhekken op de bouwplaats zorg je voor een vertraging. Hierdoor is de kans groter dat ze een ander ‘project’ opzoeken.
Bouwhekken voor een optimale bouwplaatsinrichting
Bij een optimale bouwplaatsinrichting mogen bouwhekken zeker niet ontbreken. Ze verminderen de kans op ongevallen op de werkplaats, geven het personeel een veilig gevoel en zijn behulpzaam bij het buiten houden van onbevoegden. Kortom: een bouwhek staat garant voor een veilige en efficiënte werkplek!