Woon

Trends in houten overkapping: Lariks Douglas of Eikenhout?

overkapping_trends

In Nederland mag je al snel blij zijn als je een paar weken per jaar buiten kunt zitten, maar dat is eigenlijk veel te weinig tijd om van je tuin te genieten. Dankzij de beschutting van een overkapping kun je veel langer en meer in je tuin zitten. Heerlijk voor iedereen die houdt van het buitenleven, maar het niet zo heeft op het Nederlandse klimaat. Overkappingen zijn er in vele soorten en maten, zodat je er altijd eentje kunt vinden die bij jou en je tuin past. Benieuwd naar de laatste trends op het gebied van overkappingen? Hieronder vertellen we je er alles over.

Glad geschaafd Lariks Douglas

Lariks Douglas is de meest gebruikte houtsoort voor het maken van een overkapping. Veel mensen houden van de rustieke uitstraling van deze houtsoort, daarnaast heeft het een aantrekkelijke prijs. Hoewel de enigszins ruwe uitstraling van fijnbezaagde palen een tijd populair geweest is, zie je nu juist meer glad geschaafd Lariks Douglas. Glad geschaafde palen hebben als voordeel dat ze splintervrij en makkelijk te behandelen zijn. Daarnaast zijn ze vaak gedroogd, wat ervoor zorgt dat ze beter bestand zijn tegen vocht en schimmels. Ideaal om een stevige overkapping mee te bouwen.

Eikenhouten staanders

Met Eikenhouten staanders maakt u een overkapping met echt karakter. Eikenhout heeft een hele uitgesproken structuur en veel noesten. Nadeel is wel dat het hout af en toe zwarte vlekken heeft of gaat scheuren, maar wat ons betreft is dat ook de charme van het hout. Hout blijft een natuurproduct, waarbij enige eigenheid te verwachten is. Daarnaast heeft Eiken nog veel andere voordelen. Zo is het ontzettend duurzaam en heeft maar weinig onderhoud nodig. Daarnaast blijft het lang mooi. Een Eikenhouten overkapping heeft gegarandeerd een robuust uiterlijk en een hele lange levensduur.

De beste dakbedekking

Als de overkapping eenmaal staat zal er nog dakbedekking op het dak moeten. Zeker als je van plan bent om lang plezier te hebben van je overkapping is dit aan te raden. EPDM bestaat uit rubberfolie en is een vorm van dakbedekking. Het wordt op maat geleverd, je hoeft het alleen nog maar met lijm op het dak te bevestigen. Je hebt dus dakbedekking wat uit één stuk bestaat, hierdoor is het dak optimaal beschermd tegen weersinvloeden. Daarnaast is het zeer duurzaam, met een levensduur van meer dan 50 jaar.

Easyroofing maakt het erg makkelijk om je overkapping van dakbedekking te voorzien. Je kunt het namelijk zelf aanbrengen, zonder dat je een brander of spuitlijm nodig hebt. Het materiaal beschermt je dak tegen UV-straling en andere weersinvloeden, waardoor het de levensduur enorm verlengt. Het is iets minder duurzaam dan EPDM, maar wel makkelijker en goedkoper. Kies zelf welke optie beter bij je past.

Prefab vs DIY

Overkapping zijn grofweg in twee versies te krijgen: Prefab of Doe het zelf. Prefab pakketten zijn een soort bouwpakketten voor overkappingen die je alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Er komt dus geen zaag of meetwerk meer aan te pas. Dat is natuurlijk makkelijker dan een Doe het zelf pakket, waarbij je alleen het hout krijgt en de rest zelf nog moet doen. Daarentegen betaal je ook veel minder voor een DIY pakket. Het is dus een beetje een afweging tussen prijs en gemak.

Of je nu heel handig bent of niet: voor elke tuin is er een overkapping te vinden. Geniet nu nog langer van je tuin onder je eigen Eikenhouten of Lariks Douglas overkapping.

Geef een reactie