AlgemeenWonen

Traplift plaatsen: waar moet je op letten?

Traplift plaatsen: waar moet je op letten

Voor mensen die thuis blijven wonen wanneer ze een dagje ouder worden en minder goed te been zijn is een traplift bijna een noodzaak om van beneden naar boven te geraken in de woning. Maar bij een traplift laten plaatsen komt er wel behoorlijk wat kijken. Wij geven graag wat meer uitleg en informatie over trapliften.

Hoe werkt een traplift juist?

De naam zegt het eigenlijk al zelf, een traplift is letterlijk een lift die wordt geïnstalleerd op de trap thuis. Het meest bekende voorbeeld is dan de stoellift die het verloop van de trap volgt via een rail en je zo van beneden naar boven kan vervoeren. Maar afhankelijk van het type trap dat je hebt, moet je een andere traplift installeren.

Zo kan je bijvoorbeeld een lift installeren met een zijwaarts gemonteerde stoel, maar ook met een achterwaartse stoel. Afhankelijk van de situatie. De stoel kan ook al dan niet inklapbaar zijn en er zijn ook diverse opties voor de leuning.

Daarnaast heb je nog een aantal nuttige opties zoals een alarm dat je kan gebruiken om iemand te waarschuwen wanneer je vast zou zitten. Er is ook een riemdetectie mogelijk zodat je de lift niet kan laten werken zonder dat je gordel goed vast zit, etc.

Is er een keuring nodig voor trapliften?

Veel mensen denken dat je trapliften moet laten keuren, dit is echter niet het geval. Er is geen verplichte trapliftkeuring. Het wordt voor de veiligheid wel aanbevolen om de lift een periodiek onderhoud te geven om het jaar, daarvoor kan je gewoon bij de installateur terecht.

Wat kost een traplift?

Een traplift is steeds op maat, dus de prijs hangt af van wat voor trap je thuis hebt, hoe breed, welke opties je wenst etc. Je mag voor een kaarsrechte trap rekenen op ongeveer 3500 euro. Voor een meer complexe lift kan het naar de 8.000 euro gaan. En dan zijn er nog heel wat prijszettingen daartussen mogelijk. Je kan dus best gewoon een aanvraag doen bij een installateur voor een helder beeld van de kostprijs.

Wat wel interessant is, zijn de subsidies. Zo kan je als mindervalide een subsidie krijgen om je woning te laten aanpassen aan je specifieke noden. Ben je jonger dan 65? Dan heb je zelfs recht op een hoger bedrag. Wie jonger is dan 65, kan tot 8400 euro subsidie krijgen voor de nodige aanpassingen in huis. Na 65 jaar krijg je nog steeds 1250 voor specifiek een traplift.

Geef een reactie