Woon

Traplift kopen of huren? Dit zijn de mogelijkheden!

home stair

Als je afhankelijk bent van een traplift om je woning te verlaten of bij het betreden van diverse verdiepingen, is het begrijpelijk dat je deze zo snel mogelijk tot je beschikking wilt hebben. Toch schrikken veel mensen van de prijs van een traplift. Niet iedereen beschikt over genoeg spaargeld voor deze flinke investering. Sommige mensen komen in aanmerking voor een vergoeding, maar dit geldt lang niet voor iedereen. De traplift laten dan maar? Dat is vaak ook geen optie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de prijs te drukken. Een traplift huren of kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

Een traplift kopen: hoeveel kost dat eigenlijk?

Een traplift wordt altijd geheel op maat gemaakt. Het is dan ook moeilijk om een specifieke prijs te noemen voor alle trapliften, aangezien de prijzen ontzettend uiteenlopend zijn. Dit is compleet afhankelijk van eigen smaak en wensen, maar ook van de moeilijkheidsgraad in de trap. Een trap met meerdere bochten heeft logischerwijs een duurdere rails nodig dan een enkele rechte trap. Over het algemeen liggen de kosten van een nieuwe traplift inclusief rails tussen de 5.000 en 10.000 euro.

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een subsidie of zorg in natura. Bij zorg in natura regelt de gemeente een traplift voor jou. Hierbij heb je geen zeggenschap in het model van de traplift en moet je genoegen nemen met wat je mag ontvangen. Het is ook mogelijk om de kosten van de traplift te betalen vanuit een speciale vergoeding. Een subsidie wordt altijd geregeld via de WMO-regeling. Hierbij biedt de overheid solaas voor mensen die financieel krap zitten en ondersteuning in huis nodig hebben. De traplift kan vervolgens worden betaald uit een persoonlijk gebonden budget. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van inkomen en persoonlijke situatie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding is het belangrijk dat je een doktersverklaring van de huisarts of specialist levert. Hierop moet worden vermeldt dat het voor jou niet mogelijk is om trap te lopen.

Een traplift huren: waar moet je rekening mee houden?

In sommige gevallen is het verstandiger om een traplift te huren. Dit kan het geval zijn als je de traplift maar voor een korte periode nodig hebt, maar ook als de aanschaf van een eigen traplift te duur is. De prijs per maand is dan beter te overzien dan dat je het gehele bedrag in één keer moet betalen. Bovendien kan de traplift zonder problemen teruggegeven worden aan de leverancier, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit is een ideale optie als je tijdelijk niet in staat bent om trap te lopen, maar de verwachting is dat je dit na enkele maanden wel weer gaat kunnen.

De kosten van een traplift zijn zeer uiteenlopend. Het is hierbij afhankelijk welke traplift je nodig hebt. Er bestaan trapliften voor een rechte trap, trapliften voor een trap met één bocht of trapliften voor trappen met meerdere bochten. Logischerwijs wordt de prijs hoger naarmate er meer bochten in de trap zitten. Over het algemeen kan je rekenen op een prijs tussen de 100 en 150 euro per maand. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het model dat je in huis haalt.

Geef een reactie