InterieurWooninspiratie

Transparante gordijnen zonder inkijk, kan dat?

Gordijnen-en-vouwgordijnen transparant

Gordijnen zijn van essentieel belang voor een rijke sfeer in je woning. Bovendien vervullen ze ook nog eens een zeer praktische functie. Zo zijn ze uitermate geschikt om de ramen beter te isoleren en kunnen ze je tevens meer privacy bieden wanneer dat nodig is. Een nadeel van gordijnen is dat je ze vaak helemaal dicht moet doen om de privacy te beschermen. Hierdoor wordt het al snel donker in huis en dat zorgt ervoor dat de woning optisch kleiner lijkt. Tevens kan je dan zelf ook niet meer naar buiten kijken en dat maakt het toch best wel een beetje vervelend. Gelukkig is daar een goede oplossing voor: transparante gordijnen!

Transparante gordijnen zonder inkijk

Bij transparante gordijnen heb je waarschijnlijk direct het idee dat iedereen je kan zien zitten op de bank. Zit je dan languit in je joggingbroek met een mok chocolademelk en een bakje chips terwijl iedereen je aanstaart. Gelukkig is dat niet de realiteit. Transparante gordijnen brengen niet alleen enorm veel licht in huis en laten de ruimte juist groter lijken, maar zorgen ook nog eens voor een uitstekende privacy in eigen huis. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Simpel gezegd zijn transparante gordijnen zo gemaakt dat het wel mogelijk is om van binnen naar buiten te kijken, maar waarbij ze niet van buiten naar binnen kunnen kijken. Hierdoor wordt de privacy beschermd, valt er meer licht in huis en kan jij zelf ook nog eens zien wat er buitenshuis gebeurd.

Meer-licht-in-huis-creëren

Transparante gordijnen zijn sfeerbepalend voor elk interieur

Laten we wel wezen: gordijnen laten een huis al snel kleiner lijken en hebben bovendien nog meer negatieve eigenschappen die de sfeer in huis kunnen benadelen. Tenminste dat is het geval als jouw vorm van raambekleding eigenlijk niet goed past bij het interieur. Als je het goed doet zal je merken dat de raambekleding dient als decoratie en sfeerbepalend kunnen zijn voor het interieur. Transparante (vouw)gordijnen behoren tot de ultieme raamdecoratie en kunnen heel veel doen voor de uitstraling van het interieur. Dit heeft veel te maken met het lichtval dat naar binnen komt met deze gordijnen. Andere vormen van raambekleding houden licht voor een groot gedeelte tegen. Dit zorgt ervoor dat interieurs snel kil en klein aanvoelen. Door te spelen met lichtelementen maak je de woning ruimtelijker en geef je deze bovendien een stukje vrolijkheid mee. Hierdoor zijn transparante gordijnen bijvoorbeeld ook enorm geschikt in Scandinavische interieurs, waar lichtval en eenvoud een grote rol spelen.

Transparante gordijnen, geschikt voor elke ruimte?

Transparante gordijnen kunnen in principe in elke ruimte geplaatst worden. Toch heeft de woonkamer meer de voorkeur omdat hier de eigenschappen van het gordijn meer tot zijn recht komen. In de slaapkamer heb je het natuurlijke lichtval immers minder nodig en ook het naar buiten kijken is daar niet van toepassing. Wist je dat het overigens ook mogelijk is om de transparante gordijnen te combineren met een vouwgordijn? Zo kan je deze in de avond helemaal sluiten waardoor niet alleen de privacy nog meer beschermd is, maar waardoor de ruimte ook helemaal donker gemaakt kan worden.

Geef een reactie