TipsWonen

Tips voor een praktische én stijlvolle eetkamer

eetkamer

Etenstijd: voor veel gezinnen het moment van de dag om bij elkaar te komen en de dag te bespreken. Bij zo’n moment hoort natuurlijk ook een gezellige omgeving. De eetkamer moet daarnaast vooral ook praktisch zijn.  Af en toe is het best lastig om iets functioneels ook stijlvol te maken, daar helpen deze tips je bij.

Kies een makkelijk te onderhouden vloerkleed

Door een vloerkleed neer te leggen lijkt een ruimte sneller één geheel en oogt het meteen een stuk warmer. Wat belangrijk is bij een vloerkleed in de eetkamer is dat je een vloerkleed neemt met een antislip onderkant. Als je dit hebt is het namelijk geen probleem om de eetkamerstoelen aan te schuiven zonder dat het kleed meteen mee komt. Een goed materiaal om te gebruiken in de eetkamer is Polypropyleen (een soort kunststof). In sommige gevallen is deze stof nauwelijks te onderscheiden van natuurlijk materiaal. Het heeft alleen een aantal voordelen ten opzichte van natuurlijke materialen: het heeft een goede slijtweerstand, is erg kleurvast en het neemt nauwelijks vocht op. Ideaal voor een eetkamer dus!

Vloerkleed

Ga voor stapelbare stoelen

Eetkamer stoelen zijn er in alle soorten en maten. Een type stoel die erg praktisch is, is de stapelbare stoel. Er zijn talloze verschillende designs, voor ieder wat wils. Maar waarom zou je stapelbare stoelen willen? De reden is dat deze makkelijk op te bergen zijn. Koop meer stoelen dan dat je neerzet, op deze manier is het mogelijk de stoelen op te halen wanneer je extra gasten hebt en dan lijkt de eethoek nog steeds één geheel. Zorg dat je stoelen koopt die aangepast zijn op de hoogte van eettafel, het is belangrijk dat de armleuningen lager zijn dan het onderste deel van het tafelblad.

Creëer sfeer door de juiste verlichting

De ideale hoogte voor je hanglamp is ongeveer 70 centimeter boven de tafel, dit is gemeten van het tafelblad tot de onderkant van de lamp. Zo hangt de lamp niet in de weg tijdens het eten, maar is het wel dichtbij genoeg om goed te verlichten. Om de keuze te hebben tussen het goed verlichten van de tafel en sfeerverlichting is het aan te raden om een dimmer te plaatsen op de lamp. Ga voor een lamp die dezelfde vorm heeft als de tafel zodat het licht zich goed verdeelt. Ga je wel voor een ronde lamp boven een langwerpige tafel, kijk dan naar het plaatsen van meerdere lampen. Zet voor de sfeer een plateau met kaarsen op tafel. De kaarsen compenseren ook nog voor gedimd licht. Verlichting

Zorg voor een fijne temperatuur

Wanneer je gezellig lang aan het tafelen bent is het belangrijk dat je ook in een lekker klimaat zit. Ten eerste helpt het vloerkleed al om warmte te bewaren aangezien het uit de grond optrekkende kou tegenhoudt. Daarnaast is het belangrijk om te checken hoe de verwarming ingesteld staat, gaat hij elke dag rond een bepaalde tijd aan? Of staat elke dag op een constante temperatuur? Om de warmte dan goed te bewaren is het verstandig om te kijken wat voor glas er in je ramen zit. Dubbelglas isoleert en reduceert daarom de kosten. Check ook of er geen vocht in de muren zit, wanneer dit het geval is kost het veel meer energie om een ruimte goed op temperatuur te houden. In dat geval is het verstandig om over te gaan op vochtbestrijding.

Geef een reactie