Tips

Tips over water besparen in de keuken

Water besparen

Een gemiddelde persoon in Nederland verbruikt ongeveer 121 liter water per dag. Een groot deel daarvan wordt niet optimaal benut. Zo laat je al snel de kraan te lang lopen voor hij op de juiste temperatuur is of spoel je het toilet een keer extra door terwijl dat helemaal niet zou hoeven. Ook in de keuken valt er nog wel wat af te dingen op ons watergebruik. Vraag jij je af hoe je water kan bespraken in de keuken? Duurzaamheid in de keuken is een belangrijk onderwerp en wij vertellen je er graag meer over. Er zijn slimme oplossingen die niet alleen heel praktisch zijn, maar ook water en energie besparen. Genoeg reden om er een blog aan te wijden!

5 snelle tips om water te besparen!

  • Met een schuimstraalmondstuk op je kraan mengt meer lucht bij het water dan gewoonlijk gebeurt. Het resultaat: een volle straal met minder water. Je kunt dus je handen wassen, tanden poetsen en afwas voorspoelen met minder water, terwijl het resultaat hetzelfde is.
  • Wanneer je je handen wast met koud water, hoeft de kraan niet zo lang te lopen voor hij warm is. Dat scheelt je al snel een liter.
  • Afwassen met koud water is niet alleen heel onplezierig, je krijgt er bovendien je afwas niet schoon mee. Warm water is dus wel nodig. Voor je echter warm afwaswater hebt, loopt er eerst veel koud water weg. Door dit koude water op te vangen en te gebruiken voor andere alledaagse dingen (bijvoorbeeld het voeden van je huisdieren of het besproeien van je planten), ben je bewust bezig met je omgeving en bespaar je veel liters water.
  • Zet het water tijdens het tandenpoetsen uit.
  • Grote (of meerdere) spoelbakken) zijn handig maar het duurt even voor ze vol zijn. Een beetje spoelbak kan toch al snel 8 liter water bevatten. Door een kleinere spoelbak (of een afwasteil) te gebruiken, bespaar je snel water.  

Kies voor een kokend waterkraan

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een koken waterkraan meer energie verbruikt dan een waterkoker. Maar dit klopt niet. In een waterkoker kook je vaak meer water dan je nodig hebt, dit is dus gewoon verspilde energie. Bij een kokend waterkraan tap je alleen het water dat je nodig hebt en verspil je niets. Maar kun je echt energie besparen als je constant water aan de kook hebt? Het antwoord is ja! Een kokend waterkraan wordt aangesloten op een reservoir/boiler in het keukenkastje. Hierin wordt het water onder hoge druk elektrisch verwarmd tot een maximum van 110 graden Celsius. Wanneer je de kokend waterkraan wilt gebruiken dan slaat de boiler niet aan. Ook hoeft het water niet meters door leidingen naar de kraan te lopen. Een ander voordeel aan de kokend waterkraan is dat je energie kunt besparen ten opzichte van een waterkoker. De kraan heeft weinig energie nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Dit gaat om 10 watt. 

Gebruik de vaatwasser

Afwassen met de hand is minder duurzaam dan de afwas laten doen door de vaatwasser. Kies wel voor een nieuwe vaatwasser; die zijn vele malen zuiniger dan de oude vaatwasmachines. Op het label van de vaatwasser staat vaak hoe zuinig ze zijn. Een nieuwe vaatwasser verbruikt per jaar honderden liters water minder. Heb je niet de luxe van een vaatwasmachine? Laat dan het water niet lopen tijdens het afwassen met de hand. Gebruik één teil water om in af te wassen en één teil water om je keukenspullen af te spoelen.

Drink water vanuit de kraan

Wist je dat voor het produceren van een fles mineraalwater er 7 liter water nodig is. Als je kiest voor water uit de kraan, dan maak je de beste keuze voor het milieu. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein. Hou je van koel gefilterd en bruisend water? Quooker heeft bijvoorbeeld naast kokend waterkranen ook een extra optie, de Quooker CUBE. De CUBE komt onderin je keukenkastje naast het Quooker-reservoir. Er zit een filter in, die het water zuivert.  Aan de CUBE zit een CO2-cilinder, een koolzuurfles, waarmee je wel 60 liter koud bruiswater uit je Quooker-kraan kunt tappen.

Persoonlijk keukenadvies

Ben je ook op zoek naar oplossingen voor waterbesparing of een duurzame keuken? Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je verder zodat je een duurzame keuken vindt die helemaal past bij jouw wensen en eisen. Maak snel een afspraak bij een Kitchen4all bij jou in de buurt

 

Geef een reactie