TipsWonen

Handige tips voor het ophangen van gordijnen

ophangen van gordijnen

Eindelijk heb je een keuze gemaakt en zijn dé perfecte gordijnen voor jouw interieur onderweg. Terwijl je al weken fantaseert van prachtige gordijnen die jouw woning helemaal compleet zouden maken, slaat de paniek toch wel toe als je de gordijnen ook daadwerkelijk ontvangt. Want gordijnen ophangen? Dat is iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Vertwijfeld staar je dan ook naar de grote lap stof en probeer je nog een beetje orde te krijgen in de chaos in je hoofd. Uiteraard kan je direct een ander of een specialist vragen om je te helpen, maar 9 van de 10 keer is dit echt niet nodig. Gordijnen ophangen kan je ook gemakkelijk zelf, als je maar weet hoe je dit moet doen. In dit artikel geven we je handige tips voor het ophangen van gordijnen, zodat jij dit voortaan probleemloos kunt doen.

Welk ophangsysteem gebruik je?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk ophangsysteem je gaat gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk weet je dit al en zijn de maten van het gordijn hierop berekend, maar het is toch fijn om dat niet onbenoemd te laten in dit artikel. Je hebt meestal de keuze uit twee verschillende ophangsystemen: een gordijnrails of een gordijnroede. Beide ophangsystemen geven de woning een geheel andere uitstraling. Het is dan ook belangrijk om te kijken welk ophangsysteem het beste past bij jouw interieur. Deze zullen immers een grote impact hebben op de uitstraling van de woning.

Denk aan hoe het raam geopend moet worden

Bij het plaatsen van gordijnen is het belangrijk om te bedenken hoe het raam geopend wordt. Je wilt immers niet dat dit niet meer mogelijk is door het verkeerd ophangen van de gordijnen. Dit is voornamelijk belangrijk bij ramen die net wat anders openen dan ‘normaal’. Denk bijvoorbeeld aan ramen in kiepstand. Hierbij is het belangrijk dat het ophangsysteem breed genoeg is om de bocht te kunnen maken. Bij een raam in kiepstand is het verstandig om (rol)gordijnen op maat te laten maken, zodat je zeker weet dat deze goed passen en de sfeervolle uitstaling van de kamer kunnen versterken.

ophangen gordijnen

Let op de afstand tussen de roede en de vensterbank, wand of CV

Let bij het plaatsen van gordijnen er altijd op dat er een goede afstand zit tussen de roede (of rails) en de vensterbank, wand of CV. 8 centimeter wordt ook wel als de perfecte afstand genoemd. Denk hierbij wel aan het feit dat dit in jouw woning heel anders kan zijn. Voor het beste resultaat kan je ervoor kiezen om een specialist in te schakelen. Deze weten precies hoe ze met jouw gordijnen het beste resultaat kunnen bereiken.

Benodigdheden tijdens het ophangen van gordijnen

Welke gereedschappen en materialen je nodig hebt is vooral afhankelijk van de wijze waarop het gordijn opgehangen moet worden. De volgende benodigdheden kunnen echter nooit ontbreken:

  • Logischerwijs mag de rails of roede niet ontbreken
  • Boormachine
  • Potlood
  • Meetlint
  • Eindstoppen
  • Pluggen
  • Schroeven
  • Schroevendraaier

Kom je er helemaal niet uit? Vraag dan eens om advies aan mensen in je omgeving of schakel een specialist in voor het beste resultaat.

Geef een reactie