Wooninspiratie

Tips en woonideeën voor een stijlvol interieur

Woonideeën

Een woning is veel meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het belangrijkste is dat je je in je eigen woning thuis kan voelen. De wooninrichting is dan ook persoonlijk voor iedereen. Sommige mensen gaan graag met de trends mee, terwijl anderen vooral hun eigen ding doen. Bij de ene persoon is het interieur strak en modern, terwijl de ander meer van een klassieke inrichting houdt. Hoewel je misschien wel weet waar je van houdt, is het toch fijn om af en toe wat inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld als je voor het eerst een huis inricht, maar ook wanneer je je bestaande interieur wat wil updaten. Om je op weg te helpen, lees je hier dé tips en woonideeën om van je huis een gezellige plek te maken. 

Waar kun je woonideeën opdoen?

Er zijn veel verschillende plekken waar je woonideeën kunt opdoen. De meest voor de hand liggende plek is natuurlijk het internet, waar we tegenwoordig zo goed als alles kunnen vinden. Online zijn veel leuke websites en blogs te vinden waar je door middel van foto’s en verhalen inspiratie kunt opdoen. Verder bestaan er tegenwoordig ook vele apps die het inrichten van je huis een stukje makkelijker maken. Je kunt hierbij denken aan apps als Pinterest en Instagram waar foto’s op worden geplaatst. Als de juiste personen en pagina’s volgt, zul je hier veel inspiratie op kunnen doen. Je kunt op Pinterest bijvoorbeeld ook een moodboard maken. Een moodboard is een digitale collage waar je woonideeën op kunt visualiseren. Verder bestaan er ook apps waarin je je huis kunt namaken om te kijken hoe je ideeën er uit komen te zien en of bepaalde kleuren bijvoorbeeld daar goed bij passen. Tot slot kun je ook altijd in woontijdschriften of in huizen van vrienden en familie woonideeën opdoen.

De juiste kleuren

De sfeer in je woning wordt erg bepaald door de kleuren in je interieur. Het is daarom aan te raden om eerst te bepalen welke sfeer je in huis wilt creëren, zodat je hier vervolgens de kleuren op kunt aanpassen. Vermijd het gebruik van veel kleuren door elkaar. Een beter alternatief is om gebruik te maken van één hoofdkleur en een andere accentkleur te kiezen. Deze accentkleur kun je dan in accessoires, zoals de kussens op de bank, terug laten komen. Als je voor een rustige hoofdkleur zoals grijs kiest, is het erg leuk om meer kleur in huis te brengen met bijvoorbeeld een kleurrijk schilderij. Houd verder ook rekening met de meubels. Plaats bijvoorbeeld bij voorkeur geen witte bank bij een witte muur. Als je je woonkamer groter wilt laten lijken, kies je het beste voor lichte tinten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wit, lichtroze en andere natuurlijke kleuren. Vermijd donkere kleuren zoals zwart en bruin, want deze geven de kamer een minder ruim gevoel.

De bank en tafel

Waarschijnlijk zijn een bank en een tafel één van de onderdelen van je interieur die het meest ruimte in beslag nemen. Daarnaast zijn deze producten ook niet goedkoop om aan te schaffen. Daarom is het belangrijk om de juiste bank en tafel te kiezen. Als je een grote kamer hebt, dan is een hoekbank een aanrader om de ruimte mee op te vullen. In een kleinere woonkamer kies je beter voor een kleinere bank, zoals een 2,5-zitsbank. Een grotere hoekbank kan de ruimte namelijk al gauw vol laten lijken. Als je toch liever ook met je benen omhoog wilt zitten, dan is een poef een woonideeën aanrader. Tegenwoordig zijn er veel verschillende ontwerpen en materialen mogelijk. Erg populair is nu de leren proef, een echte sfeermaker in je kamer. 

Ook de tafel is afhankelijk van de grootte van de kamer. Als je een grote kamer hebt en/of vaak met veel mensen aan tafel zit, dan is een rechthoekige eettafel aan te raden. Mocht je echter een kleinere woonkamer hebben, dan is een ronde eettafel perfect. 

Een eyecatcher

Tot slot is het ook erg leuk om in de ruimte een eyecatcher te plaatsen. Benieuwd naar de woonideeën op het gebied van eyecatchers? Om te beginnen doet een mooie vaas in de kamer het altijd goed. Plaats deze bijvoorbeeld op tafel of in een lege hoek in de ruimte. Vazen van natuurlijke materialen en kleuren zorgen voor een landelijke uitstraling, terwijl antieke vazen voor een vintage sfeer kunnen zorgen. Je kunt er ook nog voor kiezen om de vaas met takken of bloemen te vullen. Een eyecatcher kan ook heel iets anders zijn. Kies vooral iets wat jij mooi vindt en plaats dit op een opvallende plek. Zo kun je bijvoorbeeld ook een grote plant in de kamer plaatsen. 

Geef een reactie