TipsTuin tipsWooninspiratie

Stokroos

stokroos roze

Stokrozen worden ieder jaar nog vaak gekocht door de mensen in ons land. Een groot deel van de mensen heeft deze roos dan ook in de tuin, ze zijn niet moeilijk om te onderhouden en in het voorjaar kleuren de bloemen toch wel echt mooi bij het warme weer. Alleen heeft een deel van de mensen de bloem dus nog niet, zij weten dan ook echt niet hoe ze hem ooit moeten onderhouden. Wij zullen in dit artikel alles je meenemen naar de wereld van de stokroos, voor je het weet heeft jouw tuin ook weer wat meer kleur!

De stokroos – eigenschappen

Laten we beginnen met wat een stokroos nu precies is. De stokroos is een plant die voorkomt in diverse soorten kleuren en formaten. Meestal heeft de stokroos een licht of een donkerroze kleur, maar je hebt ze ook wel eens in het paars of in het oranje. Deze kleuren maken de stokroos dan ook zo’n ideale plant voor in de tuin. De plant heeft in tegenstelling tot andere soorten planten zeer weinig zorg nodig. De stokroos is dan ook een plant die vrijwel door iedereen in de tuin kan worden gezet.

De stokroos kan wanneer deze volgroeit is vrij groot worden, hier komen de bloemen aan. De bloemen maken het geheel helemaal af, de rozen hebben toch altijd iets wat bij mensen tot de verbeelding spreekt. De plant heeft ook nog eens als kenmerk dat hij veel beestjes aantrekt, denk aan vlinders en aan bijen. Wanneer het weer lekker weer wordt dan krijg je veel van deze vlinders op bezoek. Je kunt de bloemen tevens ook in een pot zetten, zo kan je hem op een balkon zonder problemen plaatsen. De wortels hebben dan ook niet al te veel grond nodig om goed te groeien. Voor iedereen die een klein tuintje heeft is dit ideaal.stokroos

De plant verzorgen

Het is al even kort naar voren gekomen, het verzorgen van de stokroos is zeer eenvoudig om te doen. Je zal niet zoveel hoeven doen om de plant te onderhouden. Wel is het belangrijk dat de plant bij zeer droog weer af en toe een beetje water krijgt. Als je de plant niet genoeg water geeft dan zal de schoonheid van de bloemen niet echt naar voren komen, dit willen we natuurlijk niet hebben. Als de plant te groot wordt zou je een stokje neer kunnen zetten om te voorkomen dat de stengel zal gaan knakken. De stokjes kan je altijd wel kopen bij de bloemist. Dit is ook zo voor een enkele stokroos, wanneer hij hangt kan je hem vast maken met een touwtje om zo ondersteuning te bieden.

In de herfst heb je een stokroos die zal afsterven, de bloem gaat dan ook maar een seizoen mee. Gelukkig kan je nog altijd de zaadjes van de stokroos bewaren, vervolgens kan je deze weer planten in het voorjaar om zo nieuwe planten te krijgen. Je hoeft eigenlijk maar een keer een stokroos te kopen, wanneer je hier voldoende zorg aan geeft heb je altijd genoeg stokroos zaadjes om vooruit te kunnen.

Geef een reactie