TipsWonenWooninspiratie

Smakelijk én smaakvol eten: gebruik het beste bestek

Beste bestek set

‘t Kost ‘n paar centen maar dan heb je ook wat; bestek! Je moet er voldoende van in huis hebben om je gasten én jezelf van puike kwaliteit eetgerei te voorzien. Maar waarop baseer je je keuze? Wat maakt bestek de moeite waard of juist niet? We helpen je graag uit de brand met een aantal handige tips.

Noodzakelijk

Er zijn een aantal onderdelen waar je gewoonweg niet zonder kunt. Misschien overbodig om te noemen maar we sommen ze toch even op:

  • Vorken
  • Lepels
  • Messen

Natuurlijk heb je die in allerlei verschillende vormen en maten. Zo heb je standaard vorken maar ook varianten met slechts drie scherpe punten, die vooral handig zijn bij het consumeren van vlees. Messen kunnen ribbels hebben of meer geschikt om boter mee uit te smeren als ze hiervan niet voorzien zijn.

Verder heb je nodig:

  • Theelepels
  • Koffielepels (groter dan zijn thee-collega; belangrijk bij recepten waar om één van de twee gevraagd wordt!)
  • Dessertlepels (kunnen koffielepels zijn)
  • Taartvorkjes
  • Serveerlepels
  • Slabestek
  • Sauslepel
  • Taartschep

Met deze basisonderdelen in je bezit kom je al een behoorlijk eind!

Wat nog meer?

Een apart botermes is nooit een overbodige luxe. En gasten zullen het zeker weten te waarderen wanneer je speciaal voor het snijden van de kaas een mesje in huis hebt gehaald! Snijd je bovendien vlees aan vanaf een schaal? Houd dit dan op zijn plek met een vleesvork.

Budget vs. kwaliteit

Je persoonlijke smaak en je budget bepalen wat je in huis haalt. Ben je bereid om voor je bestek diep in de buidel te tasten? Dan is zilveren bestek van Keltum precies wat je zoekt! Dit kwaliteitsmerk heeft overigens ook eetgerei van edelstaal voor je. Let wel dat zilver nogal wat onderhoud vergt.

Als je liever wat goedkoper uit bent, is roestvrijstalen bestel exact wat je nodig hebt. Het heeft een aanduiding van 18/10 ofwel 18/0; dit houdt in dat er 18% chroom en 10% of 0% nikkel in verwerkt is. De variant mét nikkel blijft gemakkelijker lang goed maar is wel wat meer aan de prijs in vergelijking met de versie zonder. Het nikkel zorgt er namelijk voor dat krassen en corrosie veel minder kans maken.

Tot slot willen we je er graag op wijzen dat het handvat van je bestek kwetsbaar kan zijn als dit van een ander materiaal vervaardigd is dan het metaal van het bestek zelf. Denk bijvoorbeeld aan hout of kunststof. Voorkom dat dit beschadigt of los raakt door het bestek altijd met de hand af te wassen.beste bestek

Bon appetit!

Geef een reactie