AlgemeenWoon

3 redenen om een schoorsteenveger in te schakelen 

3 redenen om een schoorsteenveger in te schakelen 

In steeds meer woningen wordt er gestookt middels een openhaard. Zeker nu de gasprijzen flink zijn toegenomen. Op dit moment wordt de haard veelvuldig gebruikt als voornaamste warmtebron. Een openhaard oogt dan ook niet alleen heel gezellig, maar is ook nog eens heel effectief in het verwarmen van je huis. Toch kan de veiligheid bij veel woningen toch nog wel verbeterd worden. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun schoorsteen te weinig (laten) reinigen. De trekkap wordt nauwelijks gecontroleerd en er wordt niet gekeken naar mogelijke verstoppingen in de schoorsteen. Dit gaat misschien lang goed, maar kan ook heel erg misgaan. Als de schoorsteen niet regelmatig wordt gecontroleerd, kan dit mogelijk tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 

Ben jij in het bezit van een eigen openhaard en heb je eigenlijk altijd de schoorsteen kort zelf gecontroleerd en proberen te reinigen? Of behoor jij tot de groep mensen die altijd op goed geluk hoopt dat hij schoon genoeg is? Dan is het toch eens slim om een schoorsteenveger te overwegen. Wij geven je 3 redenen waarom. 

1. Minder kans op schoorsteenbrand 


Met een schoorsteenveger verklein je de kans op een schoorsteenbrand. Nu weet je immers zeker dat de schoorsteen op periodieke wijze grondig wordt gereinigd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zelf een bepaalde handeling mist. Je kunt dus het hele jaar door zonder zorgen je schoorsteen gebruiken. 

Hoe vaak je een schoorsteenveger moet laten komen is afhankelijk van hoe vaak deze wordt gebruikt. Het is verstandig om hierover te overleggen met de schoorsteenveger. Meestal kunnen zij een contract afsluiten op periodieke basis. Afhankelijk van hoe vaak jij de openhaard gebruikt, zullen zij dan één, twee of soms zelfs drie keer per jaar komen. 

2. Attest nodig voor verzekering 


Hoewel een gecertificeerde schoorsteenveger inschakelen niet verplicht is in Nederland, iets wat bijvoorbeeld wel het geval is in België, is het in veel gevallen wel verplicht om over een zogenaamde attest te beschikken. Deze moet getoond kunnen worden aan de verzekering indien er toch een schoorsteenbrand is ontstaan. Met een beetje pech keert de verzekering namelijk helemaal niets uit als blijkt de schade is ontstaan door een vervuilde schoorsteen. Het inschakelen van een schoorsteenveger is dus niet verplicht in Nederland, maar het risico is wel voor eigen rekening. De kans bestaat dus dat je een flink bedrag moet neertellen indien er tóch een brand ontstaat. 

3. Zelf geen omkijken meer naar 


Laten we wel wezen: het onderhoud van een schoorsteen schiet er nu eenmaal snel bij in. Logisch ook. Het alledaagse leven is al zó druk dat dit soort ‘kleine’ dingen simpelweg vergeten worden. Wanneer je onder contract staat bij een schoorsteenveger, heb je hier zelf helemaal geen omkijken meer naar. Een of twee keer per jaar krijg je een uitnodiging dat het weer tijd is om de schoorsteen te vegen en je hoeft enkel nog een afspraak te maken. Bovendien kost het schoonmaken van een schoorsteen vrij weinig. Gemiddeld kost dit je tussen de vijftig en honderd euro per jaar. Daar kan je zelf het dak niet voor op. 

Geef een reactie