TipsWooninspiratie

Profiteren jonge doorstromers ook van de afgeschafte overdrachtsbelasting?

Profiteren jonge doorstromers

Om starters op de woningmarkt een handje te helpen kwam de regering tijdens de laatste Prinsjesdag met een gul voorstel: kopers tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Maar hielp de overheid hier enkel starters mee, of profiteren jonge doorstromers ook van de afgeschafte overdrachtsbelasting?

Hoe werkt de nieuwe regeling?

Tot voor kort moesten kopers van een nieuw huis 2% overdrachtsbelasting betalen. Van de totale koopsom verdwijnt dan nog eens 2% bovenop die prijs in de staatskas. Dat loopt al snel in de duizenden euro’s. Reken maar even mee: bij een huis van bijvoorbeeld €400.000 is dat €8.000 die bovenop de aankoopprijs komt. Geld wat starters vaak niet snel kunnen missen. Om hen een handje te helpen kunnen zij daarom sinds 1 januari 2021 een huis kopen zonder deze belasting te hoeven betalen. Tot 1 april mocht een huis zo duur zijn als men wilde, sindsdien zit er een grens van €400.000 aan de regeling. Dit geldt voor iedereen tot een leeftijd van 35 jaar. 

Jonge kopers en dure huizen

Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat jonge kopers gretig gebruik hebben gemaakt van de afschaffing. 61% van alle te koop staande woningen is door 35-minners gekocht. In 2020 stond de teller toen nog op geen 45%. De gemiddelde leeftijd van huizenkopers daalde daarbij van 45 naar 36 jaar. Dat is een bizarre sprong die niet anders is te verklaren dan door de afgeschafte overdrachtsbelasting. De gemiddelde huizenprijs ging met 16,4% omhoog naar €379.000. Het helpt daarbij ook niet meer om nog iets verder buiten de stad een kijkje te nemen. Ook een makelaar Zaandam of een makelaar Amstelveen zag sinds 2017 de prijzen in zijn regio met respectievelijk 39% en 36% stijgen. 

Jonge doorstromers

Doordat er bij dit eenmalige aanbod vanuit de Overheid naar leeftijd wordt gekeken, kunnen ook 35-minners die niet voor de eerste keer een nieuw huis kopen profiteren van het belastingsvoordeel. Vooral voor 1 april, toen een huis dus nog elke koopprijs mocht hebben, sloeg deze groep jonge doorstromers toe. In maart 2021 kochten 35-minners maar liefst 6.900 huizen van boven de €400.000. Dat is bijna vijf keer zoveel als het maandgemiddelde van een jaar eerder. Dat meldt het AD. Dat het kabinet ook jonge doorstromers heeft geholpen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting, was volgens Paul de Vries onvermijdelijk. Dat zegt de medewerker van het Kadaster tegen de krant: “Wij hebben een goede indicatie van wie doorstromers zijn en wie starters, maar het systeem is niet waterdicht.”

Geef een reactie