TipsTuin tipsWonen

Populaire klimplanten voor je pergola

pergola

Een pergola is heel veelzijdig en kan voor veel verschillende doelen gebruikt worden. Zo kun je een pergola maken om overgangen in je tuin aan te geven, om hoogte en diepte in je tuin aan te brengen, of om aparte hoekjes in je tuin te creëren waar je lekker kunt zitten. Voor extra beschutting kun je er voor kiezen om een pergola te laten begroeien met klimplanten, en in dit artikel bespreken we een aantal van de populairste klimplanten die je hiervoor kunt gebruiken.

Kamperfoelie

Door de kronkelende en vlechtende groei is kamperfoelie uitermate geschikt voor het bedekken van een pergola. Bovendien is het een makkelijke klimplant die erg snel groeit, dus ook wanneer je een grote of brede pergola hebt zal het met kamperfoelie geen probleem zijn om deze te bedekken.

Kamperfoelie

Passiebloem

De passiebloem is een klimplant met schitterende bloemen en lekker fruit, al zal de passiebloem in het Nederlandse klimaat niet snel vruchten geven. De bloem is melkwit, met een lila of blauwe kroon en groene of paarse stampers. De passiebloem groeit het beste in de volle zon, en bovendien is het een goede groeier en daardoor dus zeer geschikt voor het bedekken van een pergola of andere overkappingen.

Clematis

De clematis is een van de makkelijkste planten voor het bedekken van je pergola, en de vele bloemen in het bloeiseizoen zorgen voor een prachtig aangezicht. En daarnaast is de clematis ook heel goed te combineren met andere klimplanten, vooral de combinatie met rozen is heel populair. Er bestaan veel verschillende clematis varianten. De soorten met kleine bloemen bloeien al vroeg in het voorjaar, terwijl de soorten met grotere bloemen iets later in het seizoen bloeien, en veel langer bloeien dan de kleinbloemige varianten.Clematis

Rozen

Rozen zijn een heel populaire keuze voor het begroeien van een pergola, omdat ze veel mensen een gevoel van rust, romantiek en geluk geven. Een pergola die volledig bedekt is met bloeiende rozen is een schitterend gezicht, maar er gaat wel wat meer tijd in zitten om dit voor elkaar te krijgen dan bij andere soorten klimplanten. Dit komt omdat klimrozen zich niet hechten aan het oppervlak waar ze tegenaan groeien, je zult ze dus een beetje moeten helpen door ze te leiden.

Blauwe regen

Als je kiest voor blauwe regen op je pergola dan zal deze zeker indruk maken met zijn geurende, hangende, lavendelblauwe bloemen die in mei en juni verschijnen. De blauwe regen is echter wel een buitengewoon sterke groeier, dus je zult de plant wel regelmatig moeten snoeien om te voorkomen dat de groei uit de hand loopt.

Druiven

De druif is ook een heel populaire plant voor het bedekken van een pergola, omdat deze voor veel schaduw en goede beschutting kan zorgen terwijl je ook nog eens kunt genieten van je eigen druiven. Voor de lekkerste druiven is het echter wel belangrijk dat de plant veel zon krijgt, dus hou daar rekening mee als je kiest voor een druif voor je pergola.

Geef een reactie