TipsWonen

Plexiglas of Polycarbonaat?

Het verschil tussen Plexiglas en Polycarbonaat is vaak niet helemaal duidelijk. De meeste mensen weten dan ook niet welk materiaal de beste keuze is. Want voor welke toepassingen kun je ze precies gebruiken? Wat is het verschil tussen deze twee materiaalsoorten? Kunnen ze buiten of binnen worden gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen van ieder materiaal? Het is logisch dat je met vragen zit. In dit artikel hopen we deze vragen eenvoudig te beantwoorden.

Wat is Plexiglas?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Plexiglas stiekem helemaal geen materiaal is. Het is een merknaam van Acrylaat. Maar net als heel veel andere producten heeft in dit geval de merknaam de bekendheid van het materiaal overwonnen. Vergelijk maar eens met Luxaflex. Iedereen weet wat je bedoeld als je het over Luxaflex als raambekleding hebt, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat dit officieel enkel een merknaam is. Stiekem mogen we dan ook niet spreken van Plexiglas als materiaal, maar horen we Acrylaat te zeggen. Omdat dit echter minder bekend is, zullen we in dit artikel blijven spreken over plexiglas en plexiglas op maat.

Wat is Plexiglas?

Wat is Polycarbonaat?

In tegenstelling tot Plexiglas is Polycarbonaat wel degelijk een materiaal. Polycarbonaat is een hard en doorzichtig materiaal wat o.a. wordt gebruikt als vervanger van glas. Hierbij wordt het vooral in kleine oppervlaktes gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het glas in veiligheidsbrillen of in koplampen voor auto’s. Een enorm veelzijdig materiaal dus.

Plexiglas of Polycarbonaat: waar kies ik voor?

De keuze tussen twee verschillende soorten glassoorten is minder eenvoudig dan het klinkt. Want hoe maak je een keuze als het beide ijzersterke materialen zijn en in heel veel verschillende toepassingen te gebruiken zijn? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje om snel en eenvoudig de juiste beslissing te maken.

  • Beide materialen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Wanneer je het materiaal voornamelijk buiten wilt gebruiken, maakt het eigenlijk niet uit waar je voor kiest. Zowel Plexiglas als Polycarbonaat beschikt over een goede UV-bescherming, waardoor het glas lang mooi blijft.
  • Bij intensief gebruik is het natuurlijk belangrijk dat het materiaal goed taai is en tegen een stootje kan. Ook wanneer er kans is op vandalisme is het belangrijk dat veiligheid voorop staat. In dat geval is het belangrijkste materiaal in de meeste veiligheidsproducten dan ook de beste keuze. Polycarbonaat is ontzettend taai en zal bij intensief gebruik lang in goede conditie blijven.
  • Wanneer je een zeer vlak materiaal nodig hebt bij het klussen, dan is plexiglas de enige goede keuze. Hoewel Polycarbonaat verder een prima materiaal is, is deze wel een stuk flexibeler en daardoor minder vlak en strak dan Plexiglas. Bij bepaalde klussen waar vlakheid vereist is, komt Plexiglas dan ook veel beter tot haar recht.
  • Bij een klein budget is Plexiglas verreweg de beste keuze. Plexiglas is in heel veel verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Hierdoor is er altijd wel één te vinden die past binnen je budget. Dit terwijl Polycarbonaat over het algemeen zeer prijzig is.

Geef een reactie