TipsWonen

Paneelradiator: wat is het? En wat zijn de voordelen hiervan?

Paneelradiator

Op het gebied van radiatoren is er een heleboel te vinden. Maar één van de meest gebruikte radiatoren is toch wel de paneelradiator. Deze radiator zal je verreweg het vaakst aantreffen in woningen en openbare gebouwen. Maar wat zijn paneelradiatoren precies en wat zijn de voordelen hiervan?

Een paneelradiator is direct herkenbaar doordat deze uit minimaal één paneel en één convector bestaat. Het verwarmingsproces is heel simpel. Er loopt warm water door het paneel en dit zorgt ervoor dat de radiator zelf ook warm wordt. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de ruimte. De convectoren worden tegelijkertijd ook opgewarmd, die er op hun beurt weer voor zorgen dat de lucht die langs de convectoren stromen ook opgewarmd wordt.

Het is natuurlijk niet voor niets dat paneelradiatoren zeer populair zijn. Ze beschikken namelijk over talloze voordelen. Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

Hogere warmteafgifte

De voornaamste reden waarom je voor een radiator kiest, is natuurlijk om de woning op de juiste manier te verwarmen. Hierbij speelt de warmteafgifte dan ook een belangrijke rol. Dit is dan ook direct het grootste voordeel van paneelradiatoren. Deze zijn in staat om binnen zeer korte tijd de woning op de gewenste temperatuur te krijgen. Zelfs wanneer je een ijskoude woning binnenstapt, weten deze radiatoren ze binnen mum van tijd te verwarmen. Ze zijn dus uiterst krachtig en werken uitermate goed bij het realiseren van de beoogde temperatuur in huis.

Nemen weinig plaats in beslag

Natuurlijk is het belangrijk om over een aangename temperatuur in huis te beschikken. Maar je wilt uiteraard voorkomen dat de radiator voor een groot deel de sfeer in de ruimte bepaalt of zelfs in de weg staat. In dat geval is een paneelradiator een prima keuze. Ze hebben een fijne en elegante vormgeving en nemen relatief weinig ruimte in beslag. Bovendien zijn ze in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, waardoor je deze geheel naar wens en op basis van de sfeer in de ruimte kunt aanpassen. Bovendien verandert de techniek nog altijd. Daardoor zien de paneelradiatoren er van nu al een stuk moderner en unieker uit dan enkele jaren geleden. Doe hier dan ook gerust je voordeel mee.

De radiatoren kunnen apart van elkaar uitgeschakeld worden

Bij sommige type verwarmingen is het enkel mogelijk om deze aan of uit te schakelen. Je kunt er hierdoor echter niet voor kiezen om ruimtes die je op dat moment niet gebruikt ook direct niet te verwarmen. En dat is zonde, want hierdoor verbruik je meer energie dan nodig is. Bij het gebruik van radiatoren is dit echter niet het geval. Deze kunnen geheel afzonderlijk van elkaar uitgeschakeld worden. Zo bespaar je gemakkelijk energie en kosten in ruimtes waar je toch niet verblijft. Zo kan je er overdag voor kiezen om de verwarming in de slaapkamers aan te laten staan, zodat het hier lekker opwarmt. En zet je deze tegen de avond uit. Als je de deuren in de slaapkamers goed dichtlaat, dan blijft het daar alsnog heerlijk warm en hoef je enkel nog de benedenverdieping te verwarmen. Zo bespaar je zonder het te merken enorm veel geld.

Geef een reactie