TipsVerbouwenWonen

Worden je ouders steeds minder mobiel in huis?

Goedkope traplift

Naarmate je vader en moeder steeds ouder worden, nemen de lichamelijke ongemakken en klachten vaak ongemerkt toe. Het uitvoeren van de dagelijkse taken in huis wordt steeds moeilijker, zoals het oprapen van de post, het ophangen van de was of simpelweg even iets pakken uit een hoog keukenkastje. Ook de trap vormt op een gegeven moment een grotere uitdaging dan het beklimmen van de Mount Everest. Althans, zo voelt het. Zie jij je vader of moeder ook worstelen met de dagelijkse taken in huis? Ben je bang dat ze een keer van de trap zullen vallen met misschien wel ernstige gevolgen? Gelukkig zijn daarvoor goede en subtiele oplossingen. Het huis hoeft bovendien in de meeste gevallen niet eens verbouwd te worden!

Maar wanneer begin je met het aanpassen van een huis, of geef je in ieder geval dit advies aan je ouders? Moet je de klachten eigenlijk voor zijn of pas woningaanpassingen doen zodra het echt niet meer anders kan? En heb je eenmaal besloten dat er wat moet veranderen, waar begin je dan? Je wil meestal ook niet dat de woning van je ouders eruit komt te zien als een verzorgingstehuis. 95 procent van de ouderen geeft aan in ieder geval graag thuis te blijven wonen en het liefst nooit meer te verhuizen. Moderne hulpmiddelen en goede wil vanuit de overheid maken dit tegenwoordig goed mogelijk. Eenvoudige maatregelen in de woning, zoals een de plaatsing van een licht bedienbare mengkraan in de keuken en badkamer en een eenvoudig verplaatsbare handgreep op het toilet zorgen er bijvoorbeeld al voor dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Maak het bespreekbaar


Veel zoons en dochters zien er best wel tegenop om het met hun ouder(s) te hebben over het feit dat thuis wonen eigenlijk niet meer zo goed gaat. Je ouders zijn niet meer de vitale mensen die je opgevoed hebben, maar hebben nu eigenlijk ondersteuning nodig bij de dagelijkse handelingen. Het kan lastig zijn om hier een goed moment voor te kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat je ouders merken dat je je zorgen maakt over hun welzijn in huis en dat ze door een val letterlijk nog veel verder van huis zullen zijn. Bovendien kun je aangeven dat veel hulpmiddelen subtiel of zelfs onzichtbaar kunnen worden gerealiseerd. Een antislipvloer in de badkamer, het wegnemen van drempels en ervoor zorgen dat er niets op de grond rondslingert waarover iemand zou kunnen struikelen. Ook wordt er vaak extra en betere verlichting aangebracht, zodat ook ’s nachts het toilet eenvoudig te bereiken is. Kasten en andere meubels moeten goed vastzitten, zodat deze niet verschuiven zodra ze als houvast gebruikt worden.

Grotere woningaanpassingen

Soms zijn grotere aanpassingen noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat het lopen van de trap echt niet meer gaat, of het risico op vallen te groot is geworden. In de meeste gevallen wordt de badkamer ook grondig aangepakt en uitgebreid met wandbeugels en een opklapbare douchestoel. Het plaatsen van een complete inloopdouche zonder opstapje of instapbad (een badkuip met een deurtje) zijn populaire aanpassingen. Hiervoor kan een aannemer ingeschakeld worden. Om überhaupt boven te kunnen komen, is een traplift een uitstekende oplossing. Een traplift kopen betekent bijna altijd maatwerk, omdat alles op de specifieke trapsituatie moet worden aangepast. Een traplift op Marktplaats kopen is dus geen goed idee. Een traplift biedt een ongeëvenaard gemak voor je ouders. Omdat een traplift kopen meestal een kostbare zaak blijkt te zijn, is een tweedehands traplift kopen een heel goed alternatief. Zo profiteer je van alle voordelen van een traplift, maar kost deze slechts de helft van de prijs van een nieuwe!

Geef een reactie