TipsTuin tipsWonen

OSB platen, waar worden deze voor gebruikt?

OSB

OSB platen worden voor heel veel verschillende toepassingen gebruikt. Niet alleen door professionele klussers, maar ook door handige doe-het-zelvers die graag een groot deel van hun verbouwingen in eigen handen nemen. Ben jij iemand die altijd op zoek is naar geschikte materialen om zijn of haar huis op te knappen? En draai jij je hand niet om voor een grote klus? Dan is OSB platen kopen zeker een goed idee. Dit is immers één van de plaatsoorten die niet alleen voor tal van verschillende doeleinden kan worden gebruikt, maar ook nog eens enorm veel voordelen biedt. Ben jij benieuwd waar deze platen dan precies voor worden gebruikt en waarom dit wellicht ook voor jou de beste keuze is? Lees dan snel verder en ontdek alles wat jij moet weten over OSB platen.

Wat zijn OSB platen precies?

OSB platen behoren tot één van de meest gebruikte plaatmaterialen in ons land. Er zijn echter wel meer plaatmaterialen waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan spaanplaat of multiplex. Toch zijn er verschillende redenen waarom OSB platen kopen nét een tikkeltje populairder is. Om dit te begrijpen is het eerst belangrijk om te beseffen wat OSB platen dan precies zijn.

OSB staat voor Oriented Strand Board. Dit plaatmateriaal bestaat uit allerlei verschillende lagen houtschilfers. Deze houtschilfers zijn samengedrukt en met een bindmiddel, meestal een speciaal soort lijm, aan elkaar verbonden. Vervolgens kan zo een plaat worden gevormd. Opvallend voor OSB platen is dat de plaat op bijzondere wijze is opgebouwd. Hierbij denken we vooral aan de kruiselingse opbouw die de plaat nóg sterker maakt.

OSB platen zijn tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. In Europa zijn er al tal van verschillende bedrijven geopend die verschillende OSB platen weten te produceren. OSB platen 18mm of OSB platen 9mm bestellen? Geen enkel probleem! Online vind je een enorm aanbod. Toch komen deze platen van oorsprong niet uit Europa. Ze werden voor het eerst geproduceerd in de Verenigde Staten en daar ligt ook nog altijd het grootste marktaandeel (circa 40 procent).

Verschillende toepassingen

OSB platen bestellen is misschien wel gemakkelijk, maar dan moet je wel weten waar deze nu precies voor worden gebruikt. Voor welke klus kan je OSB platen precies inzetten? De toepassingsmogelijkheden van dit plaatmateriaal zijn eindeloos. Eigenlijk is een OSB plaat dus voor vrijwel iedere klus te gebruiken.

Zo kunnen OSB platen worden ingezet bij het realiseren van een grote verbouwing, maar ze kunnen ook worden gebruikt als handig plaatmateriaal bij het in elkaar zetten van een kledingkast, bijzettafeltje of nachtkastje. Ook kunnen deze platen worden gebruikt voor het verkrijgen van extra isolatie. Bijvoorbeeld voor het isoleren en aftimmeren van de zolder. Bevestig hierbij aan de ene kant isolatiemateriaal en aan de andere kant dakspanten. Het plaatmateriaal is vervolgens stevig genoeg om alles bij elkaar te houden.

OSB platen kunnen niet alleen voor heel veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Ze bieden ook nog eens tal van verschillende voordelen. Hierbij speelt vooral de duurzaamheid een belangrijke rol. Het productieproces van dit plaatmateriaal is uitermate milieuvriendelijk. Daarnaast ligt de kwaliteit van het product hoog. Wel is het belangrijk om te weten dat het hout – indien dit buitenshuis wordt gebruikt –  eerst dient te worden behandeld tegen vocht.

Geef een reactie