TipsTuin tipsWonen

Ook in de zomer geniet je van een houtkachel

Ook in de zomer geniet je van een houtkachel

Misschien heb jij ook zo’n romantisch beeld bij een houtkachel in huis. Even dat vuurtje opstoken wanneer de dagen korter en kouder worden, en zo de gezelligheid in huis halen. Maar wist je dat je niet alleen in de winter van een echte houtkachel geniet? Ook ‘s zomers is een haard een aanwinst voor je woonkamer. Hij brengt namelijk niet alleen warmte, maar ook een flinke dosis sfeer naar je huis, ook wanneer hij niet aanstaat. Er zijn genoeg koele zomeravonden waar het toch lekker kan zijn even het vuur aan te steken. Maar welke haard past bij jou, en waar moet je op letten bij de aanschaf van een houtkachel? In dit artikel vertellen we je meer.

De juiste capaciteit

Ga je een houtkachel kopen, let er dan altijd op welke capaciteit de kachel heeft. Wanneer je zo’n haard wilt gebruiken om je woonkamer of andere ruimtes te verwarmen is het belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid warmte afgeeft. Je wilt niet dat het kil wordt in huis, maar ook een te hoog oplopende temperatuur is niet wenselijk. Laat je dus goed adviseren over de capaciteit, en vraag na of de kachel die je op het oog hebt geschikt is voor de ruimte waar je hem in wilt plaatsen.

Rookkanaal

Wanneer je een houtkachel in huis gaat plaatsen is het belangrijk dat er een rookkanaal aanwezig is. De rook die bij het stoken van hout vrijkomt moet ergens heen kunnen. Goede rookkanalen zorgen ervoor dat de uitstoot veilig en snel naar buiten kan. Idealiter laat je dit rookkanaal installeren door de specialist waar je je kachel koopt. Zij kunnen het rookkanaal op de juiste manier op de haard aansluiten. Wil je dit liever zelf doen, dan is die mogelijkheid er ook. Bij een goede kachelspecialist kun je ook rookkanalen en toebehoren aanschaffen.

Een kachel in de tuin

Ben je eerder een buitentype? Dan is een houtkachel in de tuin iets voor jou. Een tuinhaard zorgt ervoor dat je langer geniet van het buitenleven, ook wanneer de zon al onder is. Niets is zo gezellig als een zomeravond in de tuin waarbij je met vrienden of familie rond het vuur kunt zitten. Bij een haard die buiten staat is het belangrijk dat hij van stevig en duurzaam materiaal gemaakt is. De haard moet de weersomstandigheden het hele jaar door aankunnen. Als je graag buiten eet is het een leuk idee een tuinhaard te combineren met een grill of zelfs een pizza-oven. Dat is nog eens iets anders dan barbecueën in de tuin.

Geef een reactie