InterieurTipsWooninspiratie

De nieuwste trends op het gebied van raamdecoratie

Raamdecoratie trends

Ben je een beetje uitgekeken op het interieur? Je kunt met kwasten aan de slag gaan, of het meubilair compleet vervangen. Dit soort ingrijpende veranderingen kunnen veel werk met zich meebrengen, om nog maar niet te spreken van de kosten. Een slimme manier om het interieur toch een complete make-over te geven zonder al teveel moeite of uitgaven is raamdecoratie vervangen dé oplossing. Door nieuwe gordijnen op te hangen of die jaloeziraamdecoratie slaapkamereen te vervangen met rolgordijnen kun je iedere ruimte in huis helemaal transformeren. We hebben de vijf nieuwste trends op het gebied van raamdecoratie voor je op een rijtje gezet, van ambachtelijk vervaardigde stoffen tot aan moderne elektrische raamdecoratie die je met de smartphone kunt bedienen.

1. Natuurlijke kleuren

De trend voor dit jaar is het gebruik van natuurlijke kleuren. Felle primaire kleuren en disco tinten worden massaal vervangen door aardetinten die rust en natuur uitstralen. Denk aan bruin, groen en oranje. Dat lijkt misschien wat saai en drukkend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een lichte, bruine tint staat erg chique, diep donker groen met eventueel een motiefje is ook prachtig om te zien. Aardetinten kunnen ook heel fris zijn, bijvoorbeeld met zacht oranje dat je vrolijk maakt zodra je de gordijnen sluit. Wanneer er veel zonlicht overdag binnen straalt kun je met half doorzichtige gordijnen de ruimte een bijzondere tint geven, zo reiken de kleuren verder dan alleen het venster.

2. Bijzondere materialen

Er wordt vaak veel aandacht besteed aan de kleur van de stof, maar niet altijd aan het materiaal. Daar komt dit jaar verandering in, want er is veel aandacht voor verschillende materialen bij raamdecoratie. Heb je ooit nagedacht over gordijnen van fluweel? Dat is een prachtige stof om gordijnen van te maken. Er is ook een groot verschil tussen materialen die licht van gewicht zijn of juist zwaar. Bij zware gordijnen wordt de raamdecoratie een soort verlengstuk van de wanden, dat geeft een solide indruk. Sommige mensen willen liever die connectie met de vensters en de buitenwereld behouden, dan zijn fijnmazige materialen met een lagere dichtheid meer geschikt. Kijk dus verder dan de kleur, en houd ook rekening met het materiaal.

3. Rolgordijnen

De tijd dat rolgordijnen alleen op kantoor hingen is allang verleden tijd. Tegenwoordig zijn er prachtige rolgordijnen die stijl combineren met klasse. Dit jaar zullen we veel rolgordijnen aantreffen in woningen met een modern interieur. Je kunt hierbij kiezen tussen lichtdoorlatende gordijnen of geheel verduisterend. In de huiskamer kun je half transparante rolgordijnen ook overdag sluiten, zo kun je de ruimte koel houden in de zomer. Op de slaapkamer heb je met verduisterende rolgordijnen meer controle over het invallend licht. Maak het jezelf makkelijk en kies voor elektrische raamdecoratie. Door de gordijnen te voorzien van een speciale motor kun je met een app op je smartphone de raamdecoratie door het hele huis bedienen, of laat ze via een timer automatisch openen en sluiten.

Eletrische gordijnen

4. Rustieke vormgeving

Er is dit jaar veel aandacht voor ambachtelijk vakwerk, denk aan houten jaloezieen die gemaakt zijn van hout uit duurzame teelt. Handgeknoopte gordijnen zijn ook een ware blikvanger, zorg wel dat de herkomst en productie te achterhalen valt. Zo kun je verantwoord handwerk als raamdecoratie aanschaffen. Ambachtelijke gordijnen hebben vaak een unieke uitstraling omdat ieder gordijn iets ander is van vorm of kleurgebruik. Het mooiste van ambachtelijke gordijnen is vaak het verhaal dat erachter schuil gaat, zo kun je kiezen voor lokale producten of juist raamdecoratie uit verre landen. Kies voor natuurlijke materialen die op ambachtelijke wijze vervaardigd zijn.

5. Slimme raamdecoratie

Als laatste een trend die verder zal reiken dan dit seizoen; slimme raamdecoratie in een smart home. We hebben de elektrische raamdecoratie al even genoemd, die kun je bedienen met een afstandsbediening of app. Je kunt nog veel verder gaan door sensoren te plaatsen die reageren op invallend licht. Zo laat je de gordijnen openen of sluiten wanneer het licht of donker wordt, onafhankelijk van het tijdstip. Je kunt slimme raamdecoratie ook koppelen met slimme verlichting, zo gaan de lampen automatisch aan wanneer de gordijnen sluiten. En als je een slim alarmsysteem of rookmelder in huis hebt kun je die ook koppelen met de raamdecoratie.

Hoe groter het raamoppervlak hoe groter de impact zal zijn van de raamdecoratie. Vergeet niet dat donkere kleuren de kamer optisch kleiner doen lijken, terwijl lichte kleuren de ruimte juist groter maken. Helaas heeft dat alleen invloed op het uiterlijk, je kunt niet plotseling meer meubels neerzetten!

Geef een reactie