InterieurWooninspiratie

Tips en advies bij het kiezen van een nieuw vloerkleed

Tips en advies bij het kiezen van een nieuw vloerkleed

In de woonkamer, onder de eethoek, in de studeerkamer: het maakt eigenlijk niet uit waar je een vloerkleed legt, deze zal altijd direct meer sfeer aan de ruimte geven. Een vloerkleed is dan ook vrijwel altijd een goed idee. Het is een fijne manier om meer sfeer in een ruimte aan te brengen en je kunt de prijs zelf in de hand houden. Daardoor is het een zeer populaire keuze in de hedendaagse interieurs.

Ben jij ook op zoek naar een nieuw vloerkleed, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk! Het aanbod is dan ook gewoon heel groot. Maar waar let je op wanneer je een nieuw vloerkleed kiest? In dit artikel helpen we je graag een beetje op weg.

De kleur

De kleur is allesbepalend voor de totale uitstraling van het vloerkleed. Maar voor welke kleur kies je als vrijwel alles mogelijk is? Kies je voor een zeer neutrale kleur of toch een juist wat opvallendere variant? Hierbij is het met name belangrijk om naar je eigen interieurstijl te kijken.

Hoe zou jij jouw huidige interieur omschrijven? Worden er al veel drukke kleuren en prints gebruikt? Probeer dan het vloerkleed zo rustig mogelijk te houden. Een grijs vloerkleed, of in het zwart of wit geeft dan een bijzonder rustgevende uitstraling. Wanneer het interieur echter al relatief eenvoudig en rustig is, kan je ook juist weer voor wat meer contrast zorgen door juist voor een fellere kleur te kiezen.

Bij twijfel: passen!

Twijfel je nog over de aanschaf van een nieuw vloerkleed? Lukt het je bijvoorbeeld maar niet om een goede inschatting te maken van waar het vloerkleed precies moet komen te liggen? Of weet je niet zeker of dit op die plek wel leuk zou staan? Of (belangrijker nog) maak je je zorgen over het formaat van het kleed? Dan is er maar één manier hoe je dit eenvoudig kunt oplossen: passen!

En nee, dit betekent niet dat je eerst op goed geluk een vloerkleed aan moet schaffen. Er is een veel simpelere (en goedkopere) methode om dit voor elkaar te krijgen. Maak gebruik van een aantal oude tijdschriften of kranten en verspreid deze over de vloer in het formaat van het vloerkleed. Zo zie je ongeveer hoe het kleed er straks uit komt te zien en of het formaat naar wens is. Hierdoor beschik je over meer zekerheid voordat je een relatief grote aankoop doet.

Hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

De structuur van het vloerkleed speelt een enorme belangrijke rol. Die structuur geeft namelijk karakter en zorgt voor een geheel nieuwe uitstraling in de ruimte. Een vloerkleed in precies dezelfde kleur en met precies dezelfde looks zal er zowel laag- als hoogpolig weer heel anders uit komen te zien. Daarom is het belangrijk om eerst een goede afweging tussen deze twee mogelijkheden te maken.

Bij een laagpolig vloerkleed is het belangrijk om te onthouden dat deze eenvoudiger schoon te maken is dan een hoogpolig vloerkleed. Bovendien geeft deze een strakker resultaat, waardoor hij meer geschikt is in moderne interieurs. Een hoogpolig vloerkleed beschikt over een iets warmere en nonchalante uitstraling. Dit kan dan ook weer voor een mooi contrast zorgen in een strak en modern interieur. Houd er wel rekening mee dat hoogpolige vloerkleden lastiger te reinigen zijn en daarmee vaak minder geschikt zijn voor mensen met een stof- of huisstofmijtallergie.

Geef een reactie