Woon

Met pensioen? Dit zijn de leukste steden in Nederland waar je prima van je pensioen kunt genieten.

shutterstock_335204216 (1)

Intro

Natuurlijk wil je op jouw oude dag zo goed mogelijk kunnen genieten van alle facetten van het leven.Rust, plezier, cultuur, lekker eten, de zon en nog veel meer. Sommige vertrekken hiervoor naar Zuid-Europa, maar Nederland heeft ook heel wat mooie steden in de aanbieding waar je als gepensioneerde prima helemaal zorgeloos kunt genieten van het leven en al het moois dat het te bieden heeft. Op deze pagina bespreken we een paar steden die je toch echt zeker moet overwegen als je van plan bent om na je pension te verhuizen. Waarom zou je naar duizenden kilometers verderop verhuizen als je ook gewoon dicht bij je (klein)kinderen in ons mooie kikkerlandje kan blijven wonen? Leuke huurwoningen in de genoemde steden vindt je bijvoorbeeld op Huizenmarkt.nl

Amsterdam

Amsterdam is waarschijnlijk een van de eerste steden die in je opkomt als je aan Nederland denkt, maar niet de eerste stad die in je opkomt als je denkt aan lekker vertoeven na je pensioen. Toch is Amsterdam een prachtige stad, dat ook voor gepensioneerden meer dan genoeg te bieden heeft. Simpelweg omdat Amsterdam zo groot is heeft het voor iedereen wat te bieden. Voor de jongeren bijvoorbeeld grote dancefestivals en een goede uitgaanssfeer, maar aan ons gepensioneerden wordt zeker ook gedacht. Heel veel culturele festivals, foodfestivals, en honderden verschillende culturen lopen in deze stad door elkaar, waardoor er 365 per dagen iets te doen is om tijdens je pensioen te genieten.
Je hoeft natuurlijk niet per se in het centrum van Amsterdam te gaan wonen. Er zijn genoeg buurten waar je zonder een overvloed aan toeristen kan genieten van je welverdiende pensioen, in je tuin kan genieten van de zon of lekker een stuk kan wandelen door het park. Let er wel op dat de huizenprijzen soms best pikant kunnen zijn in Amsterdam, maar dat hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Bovendien is het openbaar vervoer heel goed geregeld in en rond Amsterdam,
waardoor je eigenlijk niet eens een auto nodig hebt. Binnen no-time sta je overal in Amsterdam, en ook de verbinding met de rest van het land, noord, oost, zuid of west, is helemaal prima. Je kan dus heel gemakkelijk eens een dagje wat verder weggaan, of eventjes via Schiphol een weekendje weg. Ideaal voor de gepensioneerden onder ons die niet per se midden in de polder te hoeven wonen, actief willen zijn en houden van het stadsleven.

Groningen

Houd je van cultuur en de natuur? Dan is gebleken uit onderzoek van de Atlas voor gemeenten dat het noorden van ons land gemiddeld het meeste voor jou heeft te bieden. Groningen als stad en als provincie zijn de voornaamste leveranciers van musea en monumenten, kerktorens en nog veel meer. Met meer dan 200 bezienswaardigheden heeft deze regio voor elke interesse wel wat te bieden. Behalve de prachtige martinitoren beklimmen of het alom bekende Groninger museum bezoeken, zijn er ook honderden borgen, kloosters, kerken, molens en hofjes om te bezoeken. Daarnaast is het noorden van ons land een relatief rustig gebied, met gemiddeld per inwoner veel meer leefruimte en bovendien is vastgoed er stukken goedkoper dan in bijvoorbeeld de randstad of Brabant.
Als je even geen zin hebt in cultuur dan is dat natuurlijk geen probleem. Groningen telt talloze leuke terrasjes, caféetjes, restaurants en nog veel meer dingen waar je met de benen over elkaar van kan genieten. Daarnaast kan je op vele plekken genieten van de natuur en wandelen, fietsen, rondvaarten, golfbanen of op de Waddeneilanden genieten van de zomer. Wat wil je nog meer?

Maastricht

Maastricht

Vind je het geen probleem om naar het Limburgse accent te luisteren of flink wat studenten tegen het lijf te lopen? Dan is Maastricht mogelijk een optie voor jou. Maastricht zelf is prachtig, met de Maas die midden door de stad stroomt, Andre Rieu die optreedt op het Vrijthof, talloze leuke restaurantjes en cafés en ontelbaar veel shoppingsmogelijkheden. De regio is misschien zelfs nog prachtiger. Het idyllische heuvellandschap, vanaf welke je soms kilometers ver uit kan turen over de provincie, de 750 kilometer aan gangen in de Limburgse mergelgrotten en de heerlijke sfeer tijdens carnaval (of in het Limburgs ook wel ‘vastelaovond’ genoemd). Het hele jaar door valt er in en rond Maastricht van alles te beleven en er zijn genoeg buurten en dorpjes waar je rustig van je oude dag kan genieten met een bak koffie en een krantje. En als je even genoeg hebt van al die Limburgers, dan sta je binnen een klein uurtje in vele andere leuke steden of geniet je van een welnessbehandeling in de Belgische Ardennen. Op een kleine afstand van de grens bij Maastricht kan je namelijk prima vertoeven in verschillende leuke Belgische en Duitse steden zoals Aachen, Keulen, Luik of Tongeren. Heerlijk. Tot slot zijn de huizenprijzen in Zuid-Limburg vergeleken met bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam een stuk lager, waardoor je nog meer geld over houdt om van het leven te genieten.

Vlissingen

Waarom zou je een strandhuisje voor ernaast aanschaffen als je ook gewoon in het mooie Vlissingen op een steenworp van de mooiste stranden van Nederland kan wonen. Vlissingen is de eerste stad in deze lijst die eigenlijk niet heel groot is, maar desondanks is het toch wel bekend bij iedereen in Nederland. Een zilte zeelucht, tientallen restaurants met al het heerlijke voedsel wat onze zeeën te bieden hebben, zoals natuurlijk de Zeeuwse mosselen en oesters, in Vlissingen is het genieten geblazen. Verder beschikt de stad over een prachtige binnenstad, met vele authentieke gebouwen, zoals het 15 e -eeuwse stadhuis, de molens, oude pleinen, nauwe steegjes en natuurlijk de oude haven.
Daarnaast kan je in de buurt van Vlissingen genieten van tientallen kilometers van het fijnste strand, mooiste duinen en dijken en natuurlijk het heerlijke water van de Westerschelde en de Noordzee. Andere mooie steden zoals Goes en Middelburg zijn om de hoek en aan het nabijgelegen Veerse meer kan je ook volop genieten van het leven en allerlei activiteiten. Mocht je even willen ontsnappen aan de Zeeuwse zeelucht, dan sta je binnen nog geen anderhalf uur over de grens in een prachtige stad zoals Antwerpen, Gent, Brugge of Knokke-Heist. Ideaal toch?

Scheveningen

Eigenlijk is Scheveningen slechts een wijk van Den Haag, maar toch noemt iedereen het
Scheveningen en niemand zegt dat ze een dagje naar het strand van Den Haag gaan. Scheveningen is bijna een stad op zichzelf en je hebt het strand, de duinen en de zee binnen handbereik. Je kan er genieten van een heerlijke strandwandeling of juist op je badhanddoek al relaxend genieten van je nieuwste boek. Als je genoeg hebt van het zand onder je voeten dan kan je er ook voor kiezen om een van de vele terrasjes te pakken of te genieten van een beautyarrangement in een van de vele spa’s.
Als je eens wat anders wilt dan de duinen dan biedt Scheveningen gelukkig nog meer. Mooie parken zoals de Scheveningse Bosjes, het Westbroekpark of het Hubertuspark, waar je heerlijk van de natuur kan genieten. Scheveningen bestaat uit meerdere wijken met elk zijn eigen karakter. Het dorp’, het ontmoetingspunt voor vele bewoners, met dicht op elkaar gebouwde hofjes, die voor een authentiek vissersdorpkarakter zorgen. Daarnaast heb je de haven, waar het ruige karakter voelbaar is, met vele visrestaurants en leuke cafés en aangemeerde zeilboten. Daarnaast kan je nog genieten van de vernieuwde boulevard, de pier of een rustig avondje uit. Ideaal als je de rust van de zee en het strand wilt combineren met de drukte van een leuk avondje uit.

Arnhem

Als hoofdstad van Gelderland is het met 155.000 inwoners absoluut geen kleine stad, maar Arnhem heeft zoveel moois voor zowel jong als oud te bieden. Huurwoningen in Arnhem zijn er genoeg voor senioren. We beginnen met de locatie van Arnhem, deels in de landelijke Betuwe en deels tussen de prachtige bossen en glooiende heuvels van de Veluwe. De stad mag zich met recht een ‘groene’ stad noemen, want het is al eens uitgeroepen tot groenste stad van Nederland én tot groenste stad van Europa. Daarnaast is Arnhem hartstikke geschikt om alles te voet of met de fiets te doen. De aanwezigheid van de vele faciliteiten verspreid over de hele stad betekent dat er altijd wel wat in de buurt te doen is. Daarnaast is Arnhem ook een hele creatieve stad. Arnhem koppelt zijn groene karakter aan een levendig cultureel klimaat met bijvoorbeeld vele tentoonstellingen en ook dans-, muziek-, film- en theatervoorstellingen. Alle windrichtingen op vanaf Arnhem is er dus wel wat te beleven om zo lekker ontspannen van je welverdiende pensioen te genieten. Genieten geblazen.

Zo zie je dus maar dat er binnen onze eigen landsgrenzen een hoop te beleven is en genoeg
prachtige plekken zijn om na je pensioen neer te strijken. In alle windrichtingen van ons land, van Maastricht tot Groningen en van Vlissingen tot Arnhem, elke stad en elke regio heeft op haar eigen manier wat anders te bieden dan de rest. Naast deze steden zullen er nog genoeg andere plekken zijn waar je volop van het leven kan genieten, maar in ieder geval ben je nu van deze mogelijkheden op de hoogte. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze die van vele factoren afhangt, maar we hopen je een eindje op weg te hebben geholpen. Geniet ervan!

Geef een reactie