TipsWonen

Makkelijke bespaartips voor een lagere energierekening

bespaartips energie

Houd jij ook altijd aan het einde van je geld een stukje maand over? Zijn je vaste laten zo hoog dat je het moeilijk vindt om elke maand weer rond te komen? Dan wordt het tijd om je vaste lasten eens goed onder de loep te nemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders flink kunnen besparen op hun huidige energieverbruik. Dat is niet alleen van essentieel belang voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Het is niet voor niets dat de overheid ons continue probeert te stimuleren om zelfvoorzienend te zijn door het gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen. De energiebronnen raken langzaam op en wat doen we als dat eenmaal zo is. Gelukkig is dat vandaag de dag nog niet aan de orde, maar het geeft ons wel een realistischer beeld van wat we kunnen verwachten en de noodzaak om te veranderen. In dit artikel delen we een aantal makkelijke bespaartips die iedereen kan toepassen voor een lagere energierekening. Gebruik je al deze maatregelen al en blijft je energierekening torenhoog? Maak dan gebruik van energievergelijken via een online tool om erachter te komen of je bij een andere energieleverancier misschien goedkoper uit bent.

Besparen op de verwarming

Je zal er misschien niet elke dag bij stilstaan maar de verwarming heeft het meeste invloed op je energierekening. Dat komt doordat er enorm veel gas verbruikt wordt om je woning te verwarmen. Gelukkig zijn er genoeg simpele tips die ervoor kunnen zorgen dat je dit verbruik drastisch omlaag haalt. Zo kan alleen al de thermostaat een graadje lager zetten een hoop verschil maken. Als je de thermostaat standaard 1 graad lager zet zal dit op langer termijn 7% van je huidige energieverbruik schelen. Tip: zet de verwarming voor het slapengaan altijd enkele graden lager. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet onder de 15 graden komt, anders loop je het risico dat je verwarming enorm hard zijn best moet doen om weer warm te worden en dat kost weer extra gas en energie.

Vervang gloeilampen

In veel woningen wordt er nog steeds gebruik gemaakt van gloeilampen, ondanks dat deze vrijwel niet meer verkrijgbaar zijn. Gloei- en hallogeenlampen kosten enorm veel energie en gaan bovendien helemaal niet zo lang mee. Het is dan ook aan te raden om alle onzuinige lampen uit je woning te halen en deze te vervangen voor spaar- of ledlampen. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar dit haal je er uiteindelijk door de lange levensduur en lage energiekosten al snel uit.

Je woning regelmatig luchten

Deze tip klinkt erg tegenstrijdig, maar kan zeker helpen om tientallen euro’s per jaar op je energierekening te besparen.  Uiteraard wil je geen warmteverlies veroorzaken, maar als je je woning niet genoeg lucht wordt de lucht enorm vochtig. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Hierdoor verbruik je op langer termijn veel meer gas. Als je je woning regelmatig lucht, en dat hoeft echt niet lange te zijn dan 15 minuten, scheelt dat uiteindelijk op je energieafrekening.

Geef een reactie