TipsTuin tipsWonenWoon

Maak je tuin duurzamer met deze drie tips

Maak je tuin duurzamer met deze drie tips

Duurzaamheid is een steeds belangrijker begrip aan het worden. Veel mensen creëren met behulp van zonnepanelen een milieuvriendelijke woning, douchen korter en pakken wat vaker de fiets dan de auto. Wist je dat je ook in je tuin eenvoudig voor allerlei duurzame opties kunt gaan? In deze blog lees je hoe je zo gaat voor een echte ‘groene’ tuin.

1. Gebruik solar tuinverlichting

Om te verduurzamen kun je niet alleen je woning van zonnepanelen voorzien, je kunt ook solar tuinverlichting kopen. Dit zijn tuinlampen die werken op zonne-energie. Ze zijn dus voorzien van kleine zonnepanelen, die net zo werken als de panelen op het dak. Door zonlicht wordt elektrische energie opgewekt, waarmee de batterijen van de lampen opgeladen worden. Doordat het rendement ook op bewolkte dagen prima is kun je hiermee iedere dag van het jaar genieten van genoeg verlichting in de tuin.

Solar tuinverlichting is zo milieuvriendelijk omdat er voor het gebruik van deze lampen in principe geen fossiele brandstoffen verbrand hoeven te worden en er dus ook minder CO2 wordt uitgestoten. Er hoeft immers geen nieuwe energie opgewekt te worden, want de onuitputtelijke energiebron die we de zon noemen wordt hiervoor gebruikt. Zo is deze vorm van groene energie veel minder belastend, niet alleen voor de aarde maar ook voor je portemonnee.

Solar tuinverlichting

2. Kweek je eigen groentes en fruit

De lange weg die groentes en fruit moeten afleggen voordat ze op jouw bord belanden is niet bepaald milieuvriendelijk. Het transport is vaak erg belastend voor de aarde en zorgt voor een grote uitstoot van broeikasgassen. Ook al het verpakkingsmateriaal dat er gebruikt moet worden om de groentes op hygiënische wijze in de supermarkt te kunnen leggen is niet erg duurzaam. Als je jouw ecologische voetafdruk wilt verlagen, en dus wilt zorgen dat jouw levensstijl minder belastend is, is het zelf kweken van tomaten, kiwi’s, appels en allerlei andere groente- en fruitsoorten een goede eerste stap.

Op deze manier heb je veel meer in de hand hoeveel er gemaakt wordt en kun je dit precies aanpassen aan je behoeftes. Bovendien is dit vaak ook nog eens een stuk gezonder. Groente en fruit uit de supermarkt is regelmatig bespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen en pesticiden en helemaal niet altijd goed voor je lichaam. Creëer dus een moestuin in je tuin of zelfs op je balkon om voor duurzaamheid én gezondheid te kiezen. 

3. Gebruik duurzame materialen

Gebruik in je tuin herbruikbare of duurzame materialen, zoals tweedehands tegels voor de bestrating, om te zorgen dat je ook dit eenvoudig kunt verduurzamen. Let er bovendien bij houten onderdelen als de schutting op dat je alleen houtsoorten gebruikt die van het FSC-keurmerk voorzien zijn. Dit houdt namelijk in dat er aan strenge richtlijnen voldaan is bij het produceren en vervaardigen, zodat je zeker weet dat dit de beste keuze voor onze aarde is.

Met al onze tips kun je ervoor zorgen dat ook jouw tuin aan al jouw duurzame wensen voldoet. Met milieuvriendelijke verlichting en materialen en door het creëren van je eigen moestuin kun je gaan voor een ‘groene’ tuin.

Geef een reactie