InterieurTips

Maak je huis gebruiksvriendelijker en veiliger

Maak je huis gebruiksvriendelijker en veiliger

Deurdrangers

Een deurdranger; wat is het precies? Een deurdranger is een systeem wat op de deur gemonteerd wordt en zorgt dat een geopende deur automatisch en gecontroleerd sluit. Hierdoor blijven deuren niet meer onnodig openstaan en doordat het systeem op verschillende manieren afgesteld kan worden, kun je zelf de gewenste snelheid bepalen.

Normaal zal een deur bij het openen vaak open blijven staan, dit komt doordat de duw- en/of trekkracht op een gegeven moment verdwijnt. In de deurdranger zit een veer bevestigd, waardoor de deur naar zijn oorspronkelijke stand teruggeduwd wordt.

De voordelen van deurdrangers

Een deurdranger klinkt als een overbodige luxe, maar toch zijn er veel voordelen wanneer er geïnvesteerd wordt in dit mechanisme.

  • Duurzaam in gebruik. Het mechanisme gaat lang mee, waardoor je er een lange tijd van kunt profiteren. Daarnaast is een deurdranger een ideale hulpmiddel om energie te besparen. Zo blijft de deur na het openen niet onnodig openstaan en ontsnapt er minder lucht door de deuropening. Doordat alle deuren snel weer dicht gaan, weet je zeker dat waardevolle warmte niet uit huis kan ontsnappen. Zo voorkom je niet alleen een torenhoge energierekening, maar blijft de temperatuur in huis ook een stuk aangenamer.
  • Brandveiligheid. Wanneer er brand uitbreekt, is het belangrijk dat alle deuren gesloten blijven.

Als er een deur open blijft staan, dan kan de brand zich veel sneller verspreiden dan als deze gesloten is. Met een deurdranger weet je zeker dat alle deuren gesloten zijn en heb je meer tijd om te vluchten.

  • Meer gebruiksvriendelijk. Doordat je gebruik maakt van een deurdranger, hoef je niet na te denken of jij of een ander gezinslid de deur open hebt laten staan. Mensen vergeten ook vaak dat het dichtgooien van een deur, slecht is voor de mechaniek. Dit kan een deur dusdanig beschadigen dat deze na een korte tijd al weer vervangen moet worden. Een deurdranger komt dus ook de levensduur van je deur ten goede.

Het kiezen van deurdrangers

Het is wel van belang of je de deurdranger op een binnen- of een buitendeur wilt monteren. Wat is de functie van de deur en hoe zwaar is deze?  Heb je bijvoorbeeld een zware buitendeur waar per dag meer dan 2000 mensen door heen moeten of is het een lichte binnendeur waar per dag maar een handje vol mensen doorheen gaan?

Er zijn ook verschillende types deurdrangers die je kunt monteren.

  • Inbouwdeurdrangers
  • Opbouwdeurdrangers
  • Vrijloop deurdrangers

Keukenlade

Eerder werden in keukens vooral gebruikt gemaakt van kasten, terwijl vandaag de dag meer gebruik gemaakt wordt van keukenlades. Keukenlades bieden meer voordelen dan kasten. Zo kan er in een keukenlade 50% meer opgeborgen worden dan in een keukenkast. Als je bang bent dat je keukenlade een rommeltje wordt, kun je gebruik maken van een lade inzet of een verdeler. Hierdoor vind jij je spullen georganiseerd en snel terug.

Geleider van keukenlade

Een keukenlade heeft een geleider die op verschillende manier bediend kunnen worden en allemaal hun eigen functies hebben.

Zo heb je een keukenlade met zelfinloop, deze functie zorgt ervoor dat de lade tijdens het sluiten dichtgetrokken wordt.

Een keukenlade die zachtjes sluit heeft een softclose geleider. Deze geleiders hebben een geïntegreerd dempingssysteem waardoor deze zachtjes sluit als de lade dicht wordt gedaan. Hoe hard je deze ook dichtgooit, het wordt opgevangen door de demping en sluit geruisloos.

Push-to-open geleiders zorgen ervoor dat een lade zich opent, wanneer je er zachtjes tegenaan duwt. Door het frontpaneel aan te duwen, zal de lade vanzelf opengaan. Hierdoor zijn handgrepen overbodig, waardoor je keuken er strak en modern uitziet. Als je de lade sluit, zal het push-to-open systeem de lade opvangen. Je hoeft deze aan de te drukken zodat de lade zich weer vastklikt.

Geef een reactie